Hardenberg

Gemeente beperkt mogelijkheden thuiskappers

Door de redactie

De gemeente Hardenberg gaat de mogelijkheden om een kapsalon aan huis te beginnen inperken. Alleen in kleine kernen zonder eigen winkelcentrum is het straks mogelijk een kapsalon aan huis te beginnen. Met de nieuwe beleidsregel wil de gemeente de winkelgebieden in de grotere kernen beschermen.

De beleidsregel komt voort uit de detailhandelsstructuurvisie (DSV) Hardenberg. Daarin is vastgelegd dat kapsalons en aanverwante functies thuishoren in de centra van de kernen. Daarom wordt voorgesteld om beperkingen te stellen aan de nieuwvestiging van kapsalons aan huis. In de beleidsregel wordt een onderscheid gemaakt tussen kernen met een eigen winkelcentrum (Hardenberg, Dedemsvaart, Balkbrug, Bergentheim, Gramsbergen, Slagharen en De Krim) en kernen zonder eigen winkelcentrum. In kernen met een eigen winkelcentrum mogen geen nieuwe kapsalons meer aan huis worden gevestigd en ook mogen bestaande kapsalons aan huis niet worden verplaatst naar een andere woning. Zo wil de gemeente de winkelgebieden in deze kernen versterken.

In de verzorgingsgebieden van de kernen zonder eigen winkelcentrum is de nieuwvestiging van kapsalons aan huis nog wel mogelijk. Zo wil de gemeente zorgen dat het voorzieningenniveau in deze kernen op peil blijft. De nieuwe beleidsregel zal van 16 januari tot en met 26 februari ter inzage worden gelegd.