Hardenberg

Digitale ondertekening geboorteakte mogelijk

Door de redactie

De gemeente Hardenberg heeft besloten om een pilot te starten met digitale ondertekening van geboorteakten, waardoor zelfs de handtekening digitaal gezet kan worden vanuit het ziekenhuis. Sinds december 2015 was het al mogelijk om online aangifte te doen van geboorte, maar de ondertekening van de akte moest nog altijd in het gemeentehuis plaatsvinden.

In de gemeente Hardenberg vinden jaarlijks zo'n achthonderd geboortes plaats. Ongeveer zeshonderd daarvan vinden op de kraamafdeling van het Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg plaats. Na de geboorte wordt er aangifte gedaan bij de gemeente. Dit gebeurt binnen drie werkdagen. Vanaf december 2015 was het al mogelijk om online de aangifte in te vullen, maar een handtekening moest nog worden gezet in het gemeentehuis. De gemeente Hardenberg heeft besloten een pilot te gaan starten voor digitale ondertekening van geboorteakten. In het Röpcke Zweers Ziekenhuis wordt het mogelijk om met behulp van een 'signing tablet' een handtekening te zetten op de geboorteakte, waardoor de aangifte in één keer digitaal gedaan kan worden. Deze pilot start zo snel mogelijk.

Digitale dienstverlening

De gemeente Hardenberg vindt het belangrijk om de digitale dienstverlening steeds verder te verbeteren om het de inwoners zo gemakkelijk mogelijk maken. In de komende periode breidt de gemeente Hardenberg de digitale dienstverlening nog verder uit.