Hardenberg

Beheer eikenprocessierups wordt aangescherpt

Door de redactie

De overlast door de eikenprocessierups was in 2018 groot. Daarom wordt dit jaar op plekken waar de overlast groot is meer ingezet op het preventief bestrijden en weghalen van de nesten. Ook wordt er meer ingezet op de informatie over de bestrijding van de rups.

De overlast van de eikenprocessierups werd vorig jaar vooral veroorzaakt door het warme weer en de droogte in het voorjaar en zomer. Het in contact komen met de brandharen van een eikenprocessierups kan klachten veroorzaken. Door de koude start van de maand mei krijgen de meeste eikenprocessierupsen dit jaar pas begin juni brandharen. Vorig jaar was dat al een paar weken eerder.

Preventief bestrijden

De gemeente zet verschillende middelen in om het aantal rupsen zoveel mogelijk te beperken. Begin dit jaar heeft de gemeente bijna 1000 nestkasten voor koolmezen uitgedeeld aan inwoners. Deze vogels vangen grote aantallen rupsen weg in de periode dat ze jongen hebben. In gebieden waar inwoners direct in aanraking kunnen komen met de eikenprocessierups, worden de nesten van de eikenprocessierups actief bestreden. Het gaat hierbij onder meer om speelplaatsen, winkelcentra, zorgcentra, kinderdagverblijven en schoolpleinen. De gemeente bestrijd de rups alleen in gemeentelijke houtopstanden, bij overlast op particulier terrein kan de gemeente u in contact brengen met een deskundig bestrijdingsbedrijf. Het bestrijden van de nesten van de eikenprocessierups bestaat uit het wegzuigen en verbranden van de nesten en rupsen. In gebieden waar personen niet direct in aanraking kunnen komen met de eikenprocessierups worden inwoners gewaarschuwd door middel van een waarschuwingslint. Het gaat bijvoorbeeld om openbare fietsen wandelroutes, woonwijken en de omgeving van haltes van openbaar vervoer. Meer informatie over het bestrijden van de eikenprocessierups vind u op www.hardenberg.nl/ eikenprocessierups.