Hardenberg

Geen troostbomen op begraafplaatsen

Door de redactie

Bij de begrotingsbehandeling in de raadsvergadering van november 2020 heeft wethouder Luiten van de gemeente Hardenberg toegezegd om te onderzoeken of er behoefte bestaat aan zogenaamde 'troostbomen' op de begraafplaatsen in Balkbrug, Dedemsvaart en Gramsbergen. Uit het onderzoek blijkt dat er weinig behoefte is.

Fred Roest

Voor dit onderzoek is gekeken naar het gebruik van de voorziening op de Larikshof en er zijn vragenlijsten gestuurd naar de besturen van Plaatselijk belangen, verloskundigen praktijken en uitvaartondernemers in genoemde kernen. Sinds de ingebruikname in het jaar 2019 op de Larikshof is maar één keer gebruik gemaakt van de troostboom. Daarentegen is er vier keer gebruik gemaakt van een prematurengrafje. Uit de ingevulde vragenlijsten blijkt als er behoefte is aan een prematurengrafje het voor de mensen belangrijk is dat de mogelijkheid dichtbij is. Het college geeft aan dat ze in deze behoefte kunnen voorzien.

Met een troostboom wordt bedoeld: een gedenkplek voor het gedenken van prematuren, kindjes die zijn overleden binnen een zwangerschapsduur van minder dan 24 weken. Ter nagedachtenis wordt een vlindertje, met daarin gegraveerd naam en datum, aangebracht in een boomvormige constructie.