Hardenberg

Geen ADHD meer door een dieet!

Door de redactie

Lezer aan het woord:

Onder deze rubriek worden ingezonden brieven alleen geplaatst mits voorzien van naam en woonplaats en wanneer andere contactgegevens bekend zijn bij de redactie. De redactie is geenszins verantwoordelijk voor de inhoud, maar behoudt zich het recht voor teksten in te korten.

Onze zoon Luuk, had ADHD, en daardoor waren er veel problemen thuis en op school. Zijn concentratie en cijfers werden slechter en medicatie werd onvermijdelijk. Maar ondanks medicatie ging het wisselend. Vooral wanneer de werktijd hiervan ten einde liep. Ook de ochtend voor het eerste pilletje was een drama. Niet ideaal, maar wat moet je? Het hielp wel iets en zonder was op dat moment allang geen optie meer, dachten wij.

Tot we hoorden over een studie aan de Wageningen Universiteit, die naar het effect van voeding op ADHD bij kinderen kijkt. Dit leek ons de kans om te zien of er een verband was tussen zijn gedragsproblemen en voeding. Sommige kinderen met ADHD hebben veel baat bij een dieet. Dus hebben we 5 weken het strenge/zware RED-dieet gevolgd. Het effect was wonderbaarlijk en Luuk is een stuk minder impulsief en overgevoelig: hij denkt eerst na, waar hij eerder eerst deed en dan pas dacht. Hij zit lekkerder in zijn vel (en wij ook), luistert beter, maakt dingen beter af en we hoeven niet alles tien keer te zeggen. Ook huiswerk maken gaat beter. Voor het dieet stuiterde hij maar door, wiebelde altijd, was vaak verdrietig en kon nooit aan tafel blijven zitten. Hij was enorm druk. En dan echt gefrustreerd, en boos druk. Voor ons was het onvoorstelbaar dat andere voeding zo'n grote invloed kon hebben op ADHD. Maar het is echt zo!

Helaas is het RED-dieet zo streng, dat je het niet lang kunt volgen, dus wij zijn na de 5 weken verder gegaan met een vervolgonderzoek om stap voor stap na te gaan op welke voeding hij dan reageert. Bij de meeste kinderen zijn dit normale dingen zoals aardbei, brood of tomaat. Maar om dit uit te vinden moeten we eerst nog het vervolgtraject afronden.

We weten dat er veel kinderen zijn met ADHD, en willen graag onze ervaring te delen. Het is zo belangrijk dat ouders hiervan weten, zodat meer kinderen deze kans krijgen om misschien zonder medicatie toch goed te functioneren. Dat verdient toch ieder kind?!

Wat ook belangrijk is, is dat ze in Wageningen kijken naar HOE het kan dat voeding dit effect heeft en of er misschien een makkelijkere manier is om uit te vinden waar een kind op reageert. Want 1,5 jaar onderzoek is eigenlijk niet te doen.

We hopen dat meer mensen de stap gaan zetten om het onderzoek te steunen, en om hun kind misschien door uiteindelijk een paar kleine veranderingen, enorm te helpen!

Op de site www.BRAIN-studie.nl staat meer informatie en hier staat ook hoe je je op kunt geven. Zeker de moeite waard, want nu zoveel kinderen worstelen met ADHD, zou dit een enorme stap vooruit kunnen zijn! Zonder medicatie, zonder de kosten daarvan, enkel door een aanpassing van voeding!

Familie Hudepohl

Schuineslootweg 45E

iwaneninez@gmail.com

https://www.ad.nl/home/therapie-van-de-toekomst-geen-adhd-meer-met-een-simpel-dieet~a8c51a5f/