Hardenberg

Fruitpersdag bij De Koppel

Door de redactie

Op zaterdag 19 oktober houdt het natuuractiviteitencentrum De Koppel in samenwerking met de Hoogstamsnoeiploeg van Landschap Overijssel een fruitpersdag. Iedereen die appels en of peren tot heerlijk en gezond sap wil laten persen is welkom. Er is de gehele dag, tussen 09.00 en 18.00 uur, een grote mobiele fruitpers aanwezig.

Door deze fruitpers kan het fruit ter plekke worden geperst en kan het sap direct worden meegenomen in pakken van 5 liter. Deze zijn, mits vorstvrij bewaard, twee jaar houdbaar. Geopend is het sap ongeveer twee maanden houdbaar. De minimale inbreng aan fruit is 10 kg. Het fruit moet schoon en gaaf zijn, een wormgaatje of beurs plekje, oké maar niet rot of beschimmeld. Peren moeten nog wat hard zijn, anders pap en geen sap. Verhouding appel met peer 70/30 is het lekkerst. Klein fruit zoals druiven of pruimen(ontpit) of in combinatie met appels en peren kan ook. Afhankelijk van het soort kan een opbrengst van 70 liter sap per 100 kilo fruit gehaald worden.

Voor tarieven en meer info, zie www.dekoppel.com.

Opgeven?

Mail naar: info@dekoppel.com of telefoon: 0523-273388. Geef a.u.b. door of vermeld in de mail je naam, adres en telefoonnummer en een schatting van het aantal kilo's fruit dat je wilt laten persen op 19 oktober. Na aanmelding krijg je in de week voorafgaand aan de fruitpersdag de tijd door wanneer je verwacht wordt.De Koppel is te vinden aan de Vechtstraat 8 te Hardenberg.

Fruit determineren

Op 19 oktober is er nog veel meer te doen, namelijk determineren van fruit door de Nederlandse Pomologische Vereniging, de Bijenvereniging is aanwezig en 's middags is er een activiteit voor kinderen o.l.v. Janet Bouwhuis.