Hardenberg

Fotoslag bezoekt Waterloopbos

Door de redactie

Zaterdag 4 mei stond op de agenda van de activiteitencommissievan Fotoslag Slagharen het uitje naar het rijksmonumentale Waterloopbos, in Marknesse, op het programma. De buienradar en de weerverachting voorspelden regen, hagelbuien, onweer en windstoten. Toch scheen de zon in Slagharen op deze morgen. Enkele leden hielden het voorgezien en melden zich af. Maa de groep is toch gegaan.

Het gebied

Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Gemarkeerde wandelroutes leiden je langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen.

Laboratorium

De talrijke modellen van het Waterloopbos danken we aan het voormalige Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. De oudste modellen dateren uit de jaren vijftig, de tijd van de wederopbouw waarin grote waterwerken werden aangelegd. De ruimte voor het uitvoeren daarvan werd gevonden in dit jonge polderbos waar water in overvloed was.

In het bos werden zowel Nederlandse als buitenlandse havens, rivieren en kusten als wetenschappelijk model nagebouwd. Van de haven van Bangkok tot de kust van Denemarken, van de Willemstunnel in Rotterdam tot de haven van IJmuiden.

Natuur in het Waterloopbos

In het bos kun je goed zien hoe snel de natuur werkt. Veel modellen zijn overwoekerd door mossen, planten en bomen. Er zijn veel plaatsen waar vogels en kleine zoogdieren schuilen. In het water is nieuw leven ontstaan. Er zijn allerlei libellen, vlinders, vissen, kikkers en salamanders te vinden.

Op veel plaatsen hoor je water stromen. Langs dat water groeien bijzondere planten zoals tongvaren en jaagt de ijsvogel op visjes. Ook de beekjuffer en grote gerande oeverspin voelen zich hier thuis. Al die elementen geven het Waterloopbos een sprookjesachtige sfeer. Een bos waar na iedere bocht weer een verrassing wacht.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer