Hardenberg

Fire Bucket Operations oefent op landgoed Junne

Door de redactie

Op donderdag 9 oktober heeft het FBO-team Fire Bucket Operations geoefend met militaire helicopters vanuit de lucht water op het vuur te storten. Dit gebeurde op landgoed Junne in Ommen

Veiligheidsregio IJsselland is verantwoordelijk voor crisisbeheersing en rampenbestrijding in de regio IJsselland. Deze wordt gevormd door de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. Binnen de veiligheidsregio werken brandweer, politie, GHOR, gemeenten en ketenpartners (bijvoorbeeld Waterschappen, nutsbedrijven) nauw samen om inwoners beter te beschermen tegen de risico's van branden, rampen en crises.Overijssel heeft een aantal grote natuurgebieden die tijdens aanhoudende droogte vatbaar zijn voor natuurbrand. De brandweer van de veiligheidsregio's IJsselland en Twente werken nauw samen op dit terrein. Als een natuurbrand onbeheersbaar lijkt te worden kan bijstand worden gevraagd van een landelijk specialistisch team van defensie en Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland: Fire Bucket Operations (FBO) en op woensdag 9 oktober oefenen zij samen op landgoed Junne nabij Ommen.De oefening vanuit de lucht water op het vuur storten is vooral effectief bij moeilijk begaanbare stukken natuurgebied waar de brandweer vanaf de grond niet of moeilijk bij kan komen. Daarnaast heeft deze luchtsteun een enorme slagkracht doordat de fire buckets in één keer een grote hoeveelheid water op het vuur kunnen storten.

Gezamenlijke oefeningen van brandweer, FBO-team en operationeel leidinggevenden vinden een keer per jaar plaats, telkens op een andere locatie in Nederland. Doel is om te testen of de samenwerking, communicatie en coördinatie goed verloopt.