Hardenberg

Familie Bouma wint een prestatieprijs op hun legpluimveebedrijf

Door de redactie

De winnaars van de Agroscoopbokaal 2019 zijn maandag 13 mei tijdens een feestelijke bijeenkomst op Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt in Beesd bekendgemaakt. Acht ondernemers uit verschillende sectoren ontvingen de ForFarmers Agroscoopbokaal vanwege hun uitzonderlijke (technische) resultaten en duurzame bedrijfsvoering.

Winnaar Legpluimvee: Topprestaties door goed vakmanschap

Goed vakmanschap staat aan de basis van de behaalde technische resultaten bij Pluimveebedrijf Bouma uit het Overijsselse Bergentheim. Samen met zijn vrouw Hendrieëtte en zoon Olaf rondt Siem Bouma jaar in jaar uit koppels af met uitmuntende resultaten die boven de norm liggen die Broederij 't Anker voor leghennen hanteert. De drie werken zeer gedreven én volgens een vaste werkwijze. Een goede hygiëne en dierverzorging, waaronder een schone stal, veel controlemomenten en vooral rust voor de hennen vormen de sleutel tot succes. Dat deze aanpak werkt, blijkt wel uit de cijfers. Al vier koppels op rij realiseert Bouma topprestaties. Het laatste afgeronde koppel Freiland- en scharrelkippen had respectievelijk 447 en 453 eieren per opgezette hen. Beide koppels hebben de 90 weken leeftijd gehaald, waarvan de hennen resp. tot 85 weken en tot 76 weken leeftijd een legpercentage hoger dan 90 procent hadden. Ook de zittende koppels lijken op deze goede resultaten af te stevenen. Uit deze resultaten blijkt tevens hoe gezond de hennen zijn.

Toch blijft het bij Siem en Hendrieëtte niet alleen bij vakmanschap. Samen maken zij het bedrijf klaar voor de toekomst. Hun toekomstbestendige blik en het vermogen kennis en kunde door te geven aan de volgende generatie maakt dat vakmanschap meesterschap wordt. Dit maakt de familie Bouma een terechte winnaar van de Agroscoopbokaal 2019. Pluimveebedrijf Bouma heeft 20.000 scharrelhennen en 33.000 Freilandhennen. Een deel van de eieren verkopen zij zelf via het samenwerkingsinitiatief 'Vechtdal producten'. Naast de pluimveetak hebben zij een handelsbedrijf in voerwortelen en aanverwante producten bestemd voor particulieren en bedrijven in de paardensector.