Hardenberg

Extra schaaknieuws

Ingezonden

Zaterdag speelden zowel het eerste als het tweede team in Groningen tegen resp. Groningen II en Groningen III. Het werd zwaar blokken voor de Hardenbergers en de resultaten waren helaas niet echt fantastisch. Johan Offringa had een dame in het eindspel en de tegenstander een toren en een vrijpion. Door goed spel wist Offringa te winnen. Jan v.d. Veen behaalde remise. Alle andere spelers verloren, inclusief invaller Joan Reinders, die zich uit een slechte stelling wist te bevrijden, zelfs een pion voor kwam te staan en daarna alsnog verloor...

Ook het tweede team had het zwaar. Leo Klapwijk kwam na een verbeten strijd aan bord 1 tot remise. Geen slechte prestatie tegen de duidelijk hoger geplaatste tegenstander. Hetzelfde gold voor Marlinde Waardenburg die het tegen een dikke 1900-speler eveneens tot remise schopte. Ook Arie Spuij deed het heel verdienstelijk en had zelfs kunnen winnen. Door winst in het eindspel te overzien werd het remise. Aan bord 5 bereikte Mark Benninga na een felle strijd tegen 1970-speler Peter Hendriks wel de winst, doordat deze in een gewonnen stelling op een cruciaal moment een dodelijke aanval over het hoofd zag. . Ondergetekende was hiermee erg blij. Helaas verloren alle overige spelers tegen de duidelijke hoger geplaatste Groningers.

Vrijdagavond liet Marten Zwaagstra een staaltje schaakkunst zien door zwaargewicht Arie van Wageningen met remise op te zadelen ! Joan Reinders won van Leo Klapwijk door zich te handhaven tegen een op zich goed offer van de kant van Klapwijk. Edgar Spanjers speelde fantastisch tegen Arief Rachman en Rutger Hesselink deed het eveneens heel fraai tegen Dinand Wilps. Mark Benninga won aanvankelijk een stuk tegen Bernard van Lenthe maar uiteindelijk mocht hij blij zijn met remise na o.a. een verkeerde pionzet.

René de Groot kreeg tegen Marc Makkinje een belangrijke pion cadeau, kwam daarna nog terug, maar was net iets te waaghalzerig en de Groot won! Jasper Hamhuis speelde overtuigend tegen Jan Bosch en Harrie Heinen had de dag van zijn leven door Han Rook van het bord te knallen!