Hardenberg

Expositie Kunst op Vijf

Door de redactie

Op 7 december, om 15.30 uur, wordt de expositie Schittering in Glas geopend. Glaskunstenares Jannetta Bron verzorgt de eerste expositie van glaskunst in de galerie Kunst op Vijf. Met deze expositie wordt voor de eerste keer in haar bestaan, glaskunst geëxposeerd door het Kunstenaars Collectief Coevorden.

Acht jaar geleden kwam Jannetta Bron in aanraking met de techniek van glasfusing. Door het samensmelten van glas leerde zij diverse vormen van glasobjecten te maken. Zij werkt vooral vanuit haar gevoel. Haar werk kenmerkt zich dan ook door de grote variëteit in vorm en uitstraling. Soms is het geschikt als wandobject, dan wordt het een kunstwerk voor in een standaard voor het raam of past het beter op een zuil in de tuin. Elk object is weer een verrassing. De schitteringen die zij in de natuur tegen komt, zoals het zonlicht dat weerkaatst in het water, laat zij terugkomen in haar werk. Door de lichtval in haar kunstwerken ontstaat schittering, waar mensen vrolijk van worden zoals zij het omschrijft.

Het maken van glaskunst vindt zij inmiddels een uit de hand gelopen hobby. Zij staat met haar werk op kunstmarkten en kunstmanifestaties. "Wij zijn verbaasd dat je zulke mooie dingen kunt maken van glas" is een veel gehoorde reactie. Ook heeft zij deelgenomen aan de kunstmanifestaties zoals ArtiBosch in Den Bosch. Zij is gevraagd om daar mee te doen aan een ontwerpwedstrijd. Met haar kunstwerk 'Kinderlijke Onschuld' is zij gedeeld eerste geworden. Dat haar werk niet onopgemerkt blijft blijkt wel uit de opdrachten die zij krijgt. Bij de fusie van de protestantse kerken is haar gevraagd om het verhaal van de Levensboom vast te leggen in kunstwerken die nu in de twee kerken te Kloosterhaar en Sibculo hangen.

Naast het zelf maken van kunstobjecten verzorgt zij cursussen glasfusie in het dorpshuis 't Haarschut in haar woonplaats en geeft zij workshops. Met de expositie 'Schittering in Glas' verzorgt zij nu haar eerste grote solo-expositie waar meer dan 20 kunstwerken te zien zullen zijn.