Hardenberg

"Evenementen

Door de redactie

De Nederlandse evenementenbranche heeft het moeilijk tijdens deze coronacrisis. Eén van de getroffen ondernemers in deze sector is Organisatiebureau Plan Effect uit Ommen. Organisatiebureau Plan Effect verzorgt openingen, congressen, personeelsfeesten, fairs en consumenten- en vakbeurzen.

Aline Hofstee, eigenaresse van Plan Effect: "Ons bedrijf maakt een moeilijke tijd door. Wij organiseren normaal grotere evenementen met duizenden bezoekers. We hadden een mooie volle agenda dit jaar en die is in één keer leeg geveegd en dat was wel even slikken. Vooral de eerste paar weken waren moeilijk, omdat we natuurlijk alle evenementen moesten afzeggen. Ook besef je dan nauwelijks wat voor impact de corona op onze branche heeft".

Glas half vol

Net als half Nederland is er eerst eens flink opgeruimd bij het organisatiebureau. "Vervolgens zijn we op zoek gegaan naar nieuwe kansen. En gelukkig is bij ons altijd het glas half vol, dat helpt wel in dit soort moeilijke tijden", vertelt Aline. Plan Effect organiseert normaal in deze periode een aantal fairs en dat doen ze nu online. "Een mooi voorbeeld hiervan is de Pinksterfair. Normaal gesproken organiseren we deze in het Pinksterweekend. We hebben hier nu een digitale fair van gemaakt, inclusief modeshow, demonstraties en muziek. Het was een groot succes en dat gaf ook weer energie en was goed voor onze zichtbaarheid. Daar kwamen weer andere opdrachten uit voort".

Tegemoetkoming niet voldoende

Nederlandse ondernemers kunnen vanwege de economische gevolgen van corona een aanvraag doen om in aanmerking te komen voor uitzonderlijke financiële steun van het kabinet via de tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten (NOW) of extra ondersteuning voor zzp'ers. "Ik heb laatst eens uitgerekend hoeveel omzet we mislopen en daar schrik je dan toch wel van. Bij de nieuwe regeling kijken ze ook of je partner een inkomen heeft. Dat vind ik niet terecht. We moeten nog even afwachten hoe de nieuwe regelingen uitpakken, ik hoop en verwacht dat ik in ieder geval gebruik kan maken voor mijn twee medewerkers van de verlengde NOW-regeling. Gelukkig bracht de persconferentie van afgelopen week een positief signaal, mits we aan een aantal voorwaarden voldoen kunnen we waarschijnlijk weer een aantal evenementen oppakken en daar zijn we erg blij mee. Want ik wil graag verder met mijn team. We waren één van de eerste organisaties die online een fair hebben georganiseerd en waarschijnlijk zijn we nu één van de eerste organisaties die weer een live – fair gaan organiseren! Ik vind dat ondernemers in dit land echt keihard geraakt worden, mensen die in loondienst zijn krijgen in de meeste gevallen gewoon doorbetaald. Dat voelt niet helemaal eerlijk. Maar ik richt mij nu liever op de kansen die ik zie. Zo ben ik net aangenomen als (parttime) evenementen coördinator in Kampen en zijn we ook gesprek met een aantal andere partijen over nieuwe initiatieven passend binnen de nieuwe normen".

Den Haag moet ruimte geven

Op de vraag is de 1,5 meter afstand haalbaar bij evenementen en beurzen antwoordt Aline het volgende: "Ik denk dat dat heel goed kan. Dat hebben we allemaal al doordacht en voorbereid. Bij de persconferentie afgelopen week hebben we daar in principe ook groen licht voor gekregen. Je mag vanaf 1 juli met bijvoorbeeld met veel bezoekers in één ruimte zijn, mits de ruimte groot genoeg is en je de 1,5 meter kunt hanteren. Met het aantal personen tot 100 konden wij niet zoveel. De meeste van onze beurzen en fairs hebben alleen al 100 standhouders. Er gaat wel veel veranderen denk ik. Mensen moeten nu van tevoren een kaartje online bestellen. Maar daardoor kun je wel goed monitoren en wordt het evenement uiteindelijk nog veel veiliger dan het nu al is", vertelt Aline.

Evenementen zijn onze zuurstof

"Bijeenkomsten waar mensen echt dicht op elkaar staan zie ik voorlopig nog niet gerealiseerd worden. Al is dat ook eigenlijk heel krom want je wilt niet weten hoeveel mensen hutjemutje staan op bijvoorbeeld een grote weekmarkt of zoals nu op Schiphol. Maar uiteindelijk komt dit ook wel weer op gang, wij mensen zijn toch sociale dieren en kunnen en willen dit uiteindelijk niet missen. Ook de evenementen komen wel terug. Want het is onze zuurstof: Mensen kunnen en willen niet zonder", eindigt Aline het gesprek.