Ommen

Europe Forestry BV wint MKB trofee voor meest MKB-gerichte innovatie

Door de redactie

Europe Forestry BV wint MKB trofee voor meest MKB-gerichte innovatie van de bouwbeurs 2019 . De bouwbeurs 2019 in Utrecht stond in het teken van het bereiken van nationale klimaatdoelstellingen en het terugdringen van CO2 broeikasgassen. Voor het maken van micro-chips in Stegeren en voor het ' verstenen' van deze microchips in Maagdenburg (Duitsland) heeft Europe Forestry BV uit Stegeren de hoogste prijs gekregen die in Nederland toegekend wordt in de bouw. De prijs is voor de Cemwood dekvloer. Deze CO2 negatieve vloer is door de jury beoordeeld als meest mkb- gerichte innovatie van de BouwBeurs 2019.

Cemwood bestaat uit versteende of gecementeerde microchips . Het proces verloopt in 2 fases: De eerste fase gebeurt in Stegeren: van naaldhout maken de Europe Chippers van Europe Forestry BV in Stegeren micro-chips . Dat zijn hele kleine blokjes hout. Met 1 druk op de knop is elke Europe Chipper in staat iedere chipmaat te maken. Dit systeem, genaamd vario-chip, is een uitvinding van Europe Forestry BV. De 2e fase voltrekt zich in Magdenburg Duitsland. Daar worden deze houten microchips omgetoverd tot kleine "steentjes" Dit proces is gepatenteerd en duurt 6 weken. Dat is nog altijd sneller dan in de natuur waar het miljoenen jaren duurt.

De gezamenlijke met Duitsland ontwikkelde dekvloer Cemwood combineert bijna alle unieke eigenschappen die een dekvloer moet hebben: isolerend, brandwerend, egaliserend, geluiddempend en met een buffer van CO2! Circulair, hoge draagkracht, geen droogtijd en geen aantasting door mot of roest. Bovendien zonder water of bindmiddel te gebruiken en uitermate geschikt voor dynamische belastingen en licht van gewicht. Onze dekvloer is als "baubiologisch unbedenklich VOC" getest. De combinatie van al deze bovengenoemde eigenschappen in één vloer is tot nu toe onmogelijk gebleken voor dekvloeren. Dit kan een doorbraak betekenen op wereld niveau voor het bereiken van klimaatdoelstellingen ter reductie van CO2 broeikasgassen, als bouw en infra deze vloeren massief gaat inzetten. CO2 wat door de bomen is opgeslagen hoeft namelijk niet meer in de atmosfeer te komen.

Het naaldhout wat voor deze unieke "versteende" dekvloer gebruikt wordt, komt uit de bossen van Stegeren en Junne. Dit verklaard mede de ongewoon hoge CO2 buffer van 95 kg CO2 per m3 Cemwood. Er zijn nagenoeg geen transportkosten. Omdat laagwaardig stamhout nu opgewerkt wordt tot hoogwaardige microchips worden ook de opbrengsten van de bossen veel hoger. Het grootste voordeel echter is dat dit hout niet meer uit de keten gehaald hoeft te worden. De opgeslagen CO2 is circulair. Als een woning met een Cemwoodvloer wordt afgebroken kan het Cemwood worden opgezogen en weer in een nieuwe woning aangebracht, zonder ook maar één bewerking te ondergaan. Dit is ten diepste de gedachte van circulair en is een speer punt in het actieplan hout en bos wat premier Mark Rutte tijdens de klimaattop in Rotterdam 2016 heeft ondertekend. Duurzame productie van vloeren met een buffer van CO2 gaat een enorme boost geven aan het bereiken van klimaatdoelstellingen en kan alleen als midden en kleinbedrijf samen met overheid optrekken: Overheid om te faciliteren en MKB om te produceren.

Hier heeft de gemeente Ommen echter een streep getrokken want dit unieke innoverende proces van het maken van micro-chips is niet vermeld in het bestemmingsplan. (innovaties zijn per definitie nooit eerder gedaan en kunnen derhalve voorheen niet vermeld worden...) De gemeente Ommen ziet het produceren van micro chips in de bosrijke gemeente Ommen als een overtreding en inbraak in haar bestemmingsplan.

De voorheen mobiele installatie was niet vergunning plichtig. Iedere houtvester mag in Stegeren en Junne stamhout komen hakselen. Maar omdat de productielijn is omgebouwd van diesel naar elektrisch en van mobiel naar stationair is er nu wel een vergunning nodig . Europe Forestry kan zich niet voorstellen dat het de bedoeling van de gemeente Ommen is dat zij haar productiefaciliteit weer mobiel maakt en door dieselmotoren laat aandrijven.

Ironisch is dat de ombouw is gedaan in overleg met de gemeente Ommen. Zij liet weten dat er klachten over geluid bij de gemeente zijn binnengekomen en vanzelfsprekend met ons in gesprek te willen gaan ( achteraf bleek overigens uit metingen dat geluidsnormen in het geheel niet zijn overtreden) en Europe Forestry is derhalve overgegaan op isolering en ombouw van de productielijn van micro chips van diesel naar elektrisch en van buiten mobiel naar binnen stationair geïsoleerd... Als de gemeente Ommen haar standpunten niet bespreekbaar wil maken, gaat verduurzaming van de "meest MKB – gerichte innovatie van de bouwbeurs 2019 "Europe Forestry BV heel zwaar opbreken en dat is geenszins in het belang van zowel Gemeente als MKB

Desalniettemin zijn we als bedrijf ontzettend trots dat ons hele team van Europese Forestry BV uit Stegeren deze hoge en eervolle prijs in ontvangst heeft mogen nemen. We kunnen Stegeren op de wereldkaart zetten en zien deze prijs als erkenning en beloning van al onze activiteiten die als hoogste doel hebben de wereld leefbaar en duurzaam achter te laten voor onze kinderen. Elke politieke partij kan niet anders dan hiermee instemmen . Elke overheid kan niet anders dan deze innovaties maximaal faciliteren. Europe Forestry stelt dat rentmeesterschap heel goed gecombineerd kan worden met innovatie en duurzaamheid en dat is wat we in Stegeren nastreven. Koning Willem Alexander zegt dat een betere wereld begint in kleine huisjes. Wij denken dat hij hiermee het midden en kleinbedrijf bedoelt. Midden en Klein Bedrijf is niet voor niets de aanjager van de economie .

Deze MKB trofee als meest MKB-gerichte innovatie van de Bouwbeurs 2019 is uitgereikt door Aannemersfederatie Nederland Bouw en Infra en door BouwBelang op donderdag 7 februari 2019 te Utrecht.