Ommen

Elke oude klok is weer een nieuw avontuur

Door de redactie

Elke oude klok is weer een nieuw avontuur en Jacques Wachter repareert ze. Het begon jaren geleden met een mooie klok die zijn echtgenote Stella mee naar huis nam. Op de klok zat een briefje: 'Voor wie hem hebben wil'. De klok zag er gaaf uit, maar kon niet meer opgedraaid worden. Dit was de aanleiding voor de 'uit de hand gelopen hobby' van echtgenoot Jacques.

"Als kind van zes haalde ik uit nieuwsgierigheid van alles uit elkaar", vertelt hij. "En ik kreeg het ook weer in elkaar". Jaren later legde hij zich toe op de modelbouw. "Ik was zeer geïnteresseerd in de techniek. De modelbouw hobby sloot ook goed aan bij mijn baan in de metaal. Vliegen met modellen ging me minder goed af. Jaren later kwam de eerste klok in huis. Ik heb de klok tot het laatste onderdeel uit elkaar gehaald en het uurwerk gereinigd. Vooral het ontvetten is zeer belangrijk. Bij een oude klok gaat het vet verharden en valt het uurwerk stil. Met speciale apparatuur worden de onderdelen ultrasoon gereinigd. Daarna heb ik de klok in elkaar gezet en een oplossing gezocht voor de sleutel die helaas niet meer paste". In de kast staan minuscule onderdelen, speciale apparatuur en precisiegereedschap die netjes gerangschikt zijn en waar ook verschillende uurwerken tentoongesteld worden. Hij demonstreert wat er komt kijken bij het reinigingsproces. Ook het polijsten van elk onderdeel en het controleren op speling is belangrijk.

Antieke klokken overleven ons, maar dat vergt wel enig onderhoud

Het reinigingsproces herhaalt zich nog een keer voordat alles weer in elkaar wordt gezet en het slagwerk kan worden afgesteld. Een aantal dagen 'proefdraaien' voordat de kast er weer omheen gaat. "Dan mag ik er nog even van genieten, voordat de klok naar de eigenaar teruggaat. Soms vind ik dat wel jammer", geeft hij met een glimlach toe.

Oefening baart kunst is zijn slogan. "Maar het lukt altijd", zegt hij toch vol trots. Een echte klokkenmaker wil hij zich nog niet noemen. "Die hebben een vakopleiding van vier jaar gevolgd. Voor mij blijft het een hobby". Wel vinden de klokken van familie en vrienden de weg naar zijn werkplaats. "Klokken die jaren op zolder lagen, krijg ik weer aan het lopen: tot op de seconde gelijk". Het is duidelijk dat Jacques iets heeft met klokken: De fijne techniek, de mechanica en de uitdaging. Zijn kennis deed hij op uit boeken, YouTube en de praktijk. "Ik fotografeer ook de onderdelen". De mooiste klok die hij maakte was de hangklok van zijn schoonvader uit 1965. Die hangt in de huiskamer. Hij komt echt tot rust met zijn klokkenhobby. "Als ik bezig ben vergeet ik de wereld om me heen. Maar ik zit geen twintig uur per week meer in de werkplaats zoals voorheen het geval was". Hij kent de vele verschillende uurwerken. Behalve Duitse en Zwitserse zijn er ook Koreaanse uurwerken. "Het verschil: Andere veren, wel goed, maar anders. Dat wil niet iedereen, maar voor mij is iedere klok weer een avontuur".