Hardenberg

EHBO-ers vormen een nieuwe vereniging

Door de redactie

Ze staan 'strak in het pak' op de foto, uit eigen middelen aangeschaft. Maar er ging heel wat aan vooraf. Met zijn dertienen in getal staken deze medische hulpverleners in hart en nieren in 2018 de hoofden bij elkaar. Ze waren niet meer content binnen de overkoepelende organisatie waaraan ze hun diensten verleenden. Van allerlei plichtplegingen buiten de eigenlijke hulpverlening om, hadden ze de buik vol. Het voelde niet goed meer. Ze hebben immers ook hun eigen emotionele betrokkenheid waar ze voor willen staan.

Harry Kruiper

Gezamenlijk besloten ze de stap te zetten en richtten ze een eigen vereniging op, helemaal op nul beginnend. Maar na een half jaar hebben ze al weer heel wat bereikt. Iedere veertien dagen gaan ze op zaterdagmorgen op cursus, die ze zichzelf geven. Is het niet op papier dan wel oefenen in de praktijk. Want 'Je moet het wel écht kunnen!' is het motto van het Oranje Kruis. Het is de missie van deze organisatie om in Nederland kennis en kunde van EHBO te verspreiden, dus ook in de Vechtstreek in de wijde regio rond Hardenberg, Gramsbergen en Dedemsvaart. Het Oranje Kruis is een onafhankelijk certificerende organisatie op het gebied van Eerste Hulp. De Portal biedt ze zelf alle mogelijkheden daarvoor. En daar maken de leden van de vereniging graag gebruik van. Ze doen het ook om in het najaar zelf een cursus te verzorgen voor de nieuwkomers die zich aanmelden. Want ledenaanwas is een van de doelstellingen. Om nieuwe EHBO-ers te helpen bekwaam te kunnen handelen in onverwachte omstandigheden.

Voor grote en kleine evenementen

Veel evenementen deden al een beroep op hen. De Easyfairs Evenementenhal deed en doet weer een beroep op hen. Zoals eerder bij de Winterfair, straks op 6 april bij het grootste 90's feest van Noordoost Nederland, onder de naam Pump up. Maar ook bij kleinere events zijn ze present. Nou ja, klein? In februari kwamen zeshonderd judoka's naar sporthal Noorderslag in Slagharen. Ook daar hadden ze een uitvalsbasis gemaakt. Op hetzelfde moment boden ze er met twee teams op twee verschillende judomatten tegelijk hun eerste hulp. Wellicht waren het toen verzwikte enkels. Maar bij andere gelegenheden kan het een bloedneus of een wespensteek zijn en zelfs een hartstilstand. In zo'n geval komt de AED van pas om andere mensen te helpen als dat nodig is of om levens te redden.

In opbouw

Het gaat met deze fanatieke groep EHBO-ers dus best wel goed al. Het zijn mensen die in hun vrije tijd met veel plezier en passie, organisaties willen ondersteunen tijdens hun evenementen. Zodat alles op het gebied van EHBO perfect verloopt. Ze hebben zelf geïnvesteerd in verband- en hulpmiddelen, in opleidingsmateriaal. De basis is er, maar ze kunnen nog meer middelen/materialen gebruiken. Alle adequate hulp is welkom. Om nieuwe EHBO'ers, nieuwe leden in een prettige en gemoedelijke vereniging sfeer te verwelkomen. Om daarnaast ook binnen de vereniging er voor elkaar te zijn, want ook dat vinden ze belangrijk, als hulpverleningsmensen onderling. Informatie voor contacten, aanmelding en opleiding staat op www.ehbo-vechtstreek.nl.

Harry Kruiper

Harry Kruiper