Hardenberg

Eeuwfeest in het verschiet

Door de redactie

In 2020 bestond Supermarkt Hendriks in Sibculo honderd jaar. Een feestelijk jubileumjaar is het om begrijpelijke reden niet geworden. Maar wat in het vat zit, verzuurt niet; zodra het weer kan wordt het eeuwfeest alsnog gevierd.

"We hadden het jubileum in het voorjaar feestelijk willen vieren met al onze klanten", zegt Gerrit Jan Hendriks, "maar we zagen al snel aankomen dat dat niet kon. We hoopten het misschien in het najaar toch nog te kunnen vieren, maar dat bleek ook niet mogelijk". In plaats van een feestelijke viering met de klanten besloot Hendriks over te gaan tot een actie die wél uit te voeren was: "Anders zou het jubileum helemaal geruisloos voorbijgaan en ik vond dat we hier toch bij stil moesten staan, daar vind ik een eeuwfeest belangrijk genoeg voor". In november kregen daarom alle klanten bij besteding van 15 euro een kraslot cadeau waarmee ze artikelen uit het supermarktassortiment konden winnen. Daarbij was de winstkans wel zo groot dat elke klant meer dan eens een prijsje won. "We hielden de actie vooral om kenbaar maken dat we een jubileum te vieren hadden en dat de klanten nog een feestje tegoed hebben. Want als de mogelijkheid er weer is, gaan we het zeker nog vieren met alle klanten".

Zakelijk gezien was 2020 overigens een prima jaar. "We hebben dit jaar een goede omzet gedraaid. Normaal is het best moeilijk om in een dorp een supermarkt in stand te houden, maar nu is het erg druk geweest. De mensen zijn het weer meer gaan waarderen dat er een supermarkt in eigen dorp is". De toeloop bleef wel prima beheersbaar, ook met de beperkingen die de coronamaatregelen met zich meebrengen. Hendriks: "Gerekend naar het oppervlakte van de winkel mogen er, buiten de eigen medewerkers, 29 personen binnen zijn. We hebben zelf besloten een maximum aan te houden van 25 door niet meer dan 25 winkelkarren en -mandjes beschikbaar te houden. Als de karren en mandjes op zijn, moeten de mensen even buiten wachten, maar dat komt zelden voor. Dit werkt prima".

Al met al is Supermarkt Hendriks dus vrij soepel door 2020 heen gerold. "Toch hoop ik dat deze situatie snel ophoudt", zegt Hendriks. "Veel ondernemers hebben het wél moeilijk en heel veel mensen ondervinden de gevolgen van deze crisis. Als dit morgen voorbij zou kunnen zijn, zou ik daar voor tekenen".