Hardenberg

Eerste bootje drijvend zonnepark Kloosterhaar te water gelaten

Door de redactie

Op de zandwinplas nabij Kloosterhaar is GroenLeven gestart met de realisatie van het drijvend zonnepark. Op woensdag 30 september is het symbolische eerste zonnebootje te water gelaten door wethouder Jan ten Kate, duurzaamheidsambtenaar Peter Hermans (beide Gemeente Hardenberg), ecoloog Johan Poffers (IVN) en Frank Oomen (GroenLeven).

Met ruim 40.000 zonnepanelen zal er, wanneer gereed, stroom worden opgewekt voor zo'n vijfduizend huishoudens. Het drijvend zonnepark is een voorbeeld van een innovatieve dubbelfunctie: door zandwinplassen te combineren met zonnepanelen wordt de inzet van andere bruikbare oppervlakte voor duurzame energie vermeden. In het ontwerp van het zonnepark is veel rekening gehouden met landschappelijke inpassing. De zandwinplas is omringd door bos, en door het bijplanten van diverse fruitbomen zal het zicht op de zonnepanelen beperkt worden.

Het drijvende systeem is zo ontworpen dat licht en lucht het water kunnen blijven raken. Zo maakt het systeem gebruik van panelen die licht doorlaten en brede lichtstraten. Dit draagt bij aan de instandhouding van de ecologie. Ook wordt er voorzien in de bevordering van het onderwaterleven, zoals het bieden van een plaats waar visjes bescherming in kunnen vinden en zich kunnen vermenigvuldigen. In samenwerking met IVN wordt de ecologie in de komende vijf jaar gemonitord.

Minder CO2

Een actief zonnepark bespaart CO2-uitstoot, maar ook bij de bouw van het zonnepark wordt er nagedacht over de vermindering van CO2-uitstoot. Zo wordt er gebruik gemaakt van een elektrische verreiker. De komst van de bron van groene energie betekent een boost voor de energietransitie in de gemeente.

Participatie

De omwonenden van het drijvende zonnepark kunnen meeprofiteren van de komst van het zonnepark. Zij kunnen met korting zonnepanelen en een omvormer aanschaffen voor de eigen woning. Ook zal er een participatiemogelijkheid ontwikkeld worden. Middels het platform DuurzaamInvesteren zal de omgeving kunnen investeren in en profiteren van het zonnepark. Daarnaast krijgen de lokale buurthuizen in Ebbenbroek, Bruchterveld en Kloosterhaar vanuit het gebiedsfonds van het zonnepark de financiële mogelijkheid om de buurthuizen te verduurzamen.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer