Hardenberg

Een levensreddend geschenk

Door de redactie

Voor Slagharenaar Gerrit Kottier en zijn dochter Natasja begon 2020 met een medische krachttoer. Gerrit had dringend een nieuwe nier nodig en kreeg die van Natasja.

G.Brokelman

Zo'n zes jaar geleden liet Gerrit zijn bloed controleren, gewoon een routinecontrole. De uitslag was minder gewoon en daar bleken zijn nieren verantwoordelijk voor. "Mijn nierfunctie was 21 procent van wat die hoorde te zijn en dat werd daarna alleen maar minder. In juli vorig jaar was het nog 12 procent. Daardoor werden er veel te weinig afvalstoffen uit het bloed gehaald. Feitelijk was ik mezelf langzaam aan het vergiftigen. Er moest dus iets gebeuren: ik had een nieuwe nier nodig en totdat die er was zou dialyse noodzakelijk zijn. De arts, mevrouw Bayrak, gaf in juli aan dat het tijd was om een stent in te brengen, zodat de dialyseapparatuur kon worden aangesloten".

Zo ver kwam het niet, dochter Natasja stond één van haar nieren af aan haar vader. "Ik kan prima met één nier leven en hij had een nier nodig", zegt ze resoluut. Het klinkt simpel, maar de beslissing was beslist weloverwogen. "Ik heb goed nagedacht over de consequenties, ook met het oog op mijn kinderen en mijn man. Die was ook niet meteen enthousiast, maar uiteindelijk is juist hij een belangrijke steun geweest voor mij en mijn vader". Gerrit had zelf ook zijn twijfels bij het aanbod van zijn dochter: "Er is toch een zeker risico aan verbonden. Ik heb eerst ook twee keer gezegd: doe maar niet".

Sociaal actief

Uiteindelijk kwam iedereen toch tot de conclusie dat het afstaan van een nier de beste oplossing was. "Dialyse is niets voor pa", zegt Natasja. "Als hij drie keer per week lange tijd aan het dialyseapparaat moet liggen is zijn sociale leven weg". En dat terwijl Gerrit juist erg actief is in de gemeenschap. Hij is al jarenlang betrokken bij judovereniging Anbergen. Ook nu zelf judoën niet meer gaat, blijft hij actief in de organisatie van de vereniging. Daarnaast is hij betrokken bij de Sinterklaasintocht en de organisatie van de Boeldag. Om zo goed mogelijk te kunnen blijven leven zoals hij gewend was, was een transplantatie noodzakelijk. Die vond op 8 januari plaats. "Dat was toch spannend, niet alleen voor mezelf, ik was ook wel bang voor de gezondheid van Natasja", zegt Gerrit. "Maar we waren in goede handen. Al die mensen in de teams in Hardenberg, Groningen en hier bij huisarts Tinselboer zijn echt fantastisch. In hun zorg voor mij en Natasja, maar ook richting het thuisfront. Heel blij ben ik ook met de mensen van buurtzorg die in deze tijd heel goed hebben gezorgd voor mijn vrouw Jannie, die ook ziek is geweest, en nu een oogje in het zeil houden bij ons beiden. Daarbij was de samenwerking tussen de verschillende teams heel goed".

Zestig procent

De nier lijkt goed door het lichaam te zijn geaccepteerd. Gerrit: "Pal voor de operatie was de nierfunctie nog 11 procent, direct na de operatie 20 procent en drie dagen later al 60 procent. En dat kan nog verder stijgen". Daarmee lijkt het doel bereikt dat hij zijn leven, zoals hij dat gewend was te leiden, kan vervolgen. "Er is wel íets veranderd, hoor. Zo volg ik nu een zoutarm dieet en moet ik het eten van rood vlees tot een minimum beperken. Dat kost me geen moeite". Ook Natasja is snel hersteld van de operatie en pakt haar leven weer op: "Ik merk niet heel veel verschil, ik ben alleen iets sneller vermoeid omdat het lichaam er aan moet wennen dat er nog maar één nier is. En ook ik moet opletten met het gebruik van zout".

Verder blijven beiden vooral lekker actief. "We hebben beiden van nature een positieve instelling. Dat maakt het wel gemakkelijker. En er is veel aandacht van dorpsgenoten. Zoveel steun uit de omgeving, dat doet me goed", zegt Gerrit.