Hardenberg

Een jaar uitvaarten begeleiden in coronatijd

Door de redactie

De redactie van De Toren is benieuwd hoe het nu gaat in de uitvaartbranche. Aan het woord is uitvaartbegeleider Agnes Huisman van Vasse Uitvaartverzorging in Hardenberg.

"We kunnen er niet omheen; ook in onze regio heeft corona de afgelopen maanden flink toegeslagen. Wanneer Corona zó dichtbij is en zoveel slachtoffers eist vraagt dat het nodige qua aandacht en veiligheid. Corona zorgt voor schrijnende en verdrietige situaties. Er zijn bijvoorbeeld (klein)kinderen die hun (groot)ouders door een bezoekregeling al weken niet hebben gezien en dan sterft hun (groot)ouder. Dat maakt het extra belangrijk dat zij alsnog goed afscheid kunnen nemen. Wij kijken naar wat nog wél mogelijk is en zorgen daarbij voor de nodige aanpassingen. Onze collega's van de verzorging dragen beschermende kleding zoals handschoenen, schorten en mondkapjes. De overledenen worden in een beschermende hoes overgebracht naar het uitvaartcentrum en daar worden zij gewassen en gekleed. Helaas is het vanwege de 1,5 meter maatregel vaak niet mogelijk om samen met de familie de laatste verzorging te doen, maar gelukkig zijn de families altijd nog in de gelegenheid geweest om afscheid te nemen bij een open kist".

Werken jullie meer vanuit huis? "Naast een goed afscheid van de overledene vinden wij persoonlijk contact met de nabestaanden ook erg belangrijk. Zo komen we nog steeds bij de mensen thuis om gesprekken te voeren. En wanneer er thuis niet voldoende ruimte is om afstand te kunnen houden dan nodigen we de mensen uit om bij ons te komen. Tijdens de uitvaarten maken we veel gebruik van livestream en ook het online condoleren (www.condoleancecontact.nl) is flink toegenomen. We blijven creatief en bewegen mee. Wie had een jaar geleden verwacht dat het dragen van een mondkapje, het gebruik van desinfectie en de 1,5 meter maatregel niet meer weg te denken is bij een uitvaart?", aldus Agnes.

Drukke tijden

"Ondanks de enorme drukte hebben we tijd en aandacht voor de mensen. Voordeel is misschien dat we alles in eigen beheer hebben. Denk daarbij ook aan het maken en drukken van rouwkaarten. Daardoor blijven de lijnen kort en zijn we niet afhankelijk van externe partijen en eventuele sluitingstijden. We gaan door zo lang als nodig", legt Agnes uit.

Verbinding

Ondanks of misschien wel dankzij de ernst van corona ontstaat er verbinding. "Er is veel begrip bij de nabestaanden. Zij hebben ervaren hoe genadeloos corona is en weten als geen ander hoe voorzichtig we moeten zijn. Regelmatig worden nabestaanden in de periode rondom de uitvaart zelf ook positief getest. Samen kijken we naar wat de wensen zijn en hoe we daar op een verantwoorde manier invulling aan kunnen geven".

Oversterfte

"Of er sprake is van oversterfte? Die vraag is niet zomaar te beantwoorden. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft daar een berekening voor. Wij zijn daar niet zodanig mee bezig. Binnen ons bedrijf noemen we het 'een piek'. Deze periode is best intensief, niet alleen wat werkdruk betreft maar ook in wat we meemaken. We hebben een mooi team wat elkaar opvangt en bijstaat. Het is ons werk, maar bovenal zijn we mens", eindigt Agnes dit gesprek.