Hardenberg

Eén jaar minister van Gehandicaptenzaken

Door de redactie

Woensdag 17 juni waren er vele felicitaties en gelukwensen aan het adres van Rick Brink. Hij was alweer één jaar minister van Gehandicaptenzaken. Rick werd op 17 juni 2019 tijdens een liveshow bij de KRO-NCRV op NPO1 door het publiek verkozen tot de allereerste minister van Gehandicaptenzaken van Nederland. Hij komt op voor de twee miljoen mensen in Nederland met een beperking. Hoe kijkt Rick terug op het afgelopen jaar en wat is er al bereikt?

"Het was een heel turbulent en bizar jaar. Vanaf het moment dat ik gekozen werd tot minister van Gehandicaptenzaken is er veel gebeurd. Het was af en toe hectisch, maar gelukkig kreeg ik veel steun en begeleiding van mijn collega's bij KRO-NCRV. Zij hebben mij enorm geholpen. Ik heb totaal geen spijt dat ik hieraan begonnen ben. Heb er veel energie ingestoken en dat doe ik nog steeds. Ik mocht afgelopen jaar onder andere te gast zijn bij verschillende talkshows en radio-uitzendingen. Ik reisde zo'n 1000 tot 1500 km per week. We kwamen veel in Den Haag, in instellingen, op congressen om te lobbyen voor belangen voor personen met een beperkingen. En met succes, er komen inclusieve speeltuinen zodat alle kinderen samen kunnen spelen. Er worden meer stageplekken gecreëerd voor mensen met een beperking. Kortom een aantal doelen worden al bereikt. Ik was dus veel onderweg. Dit is nu compleet veranderd. In de coronatijd zijn we enorm gaan schakelen en gingen we ons onder andere bezighouden met de bezoekregelingen in de gehandicaptenzorg, aandacht voor de eenzaamheid in de zorg, hoe zelfredzaam kan men zijn in de supermarkt of een bezoek met de trein. Constant in gesprek blijven met de top van de NS en Koninklijke horeca bijvoorbeeld om op te komen voor de mensen met een beperking in deze maatschappij. Mijn taak is nu nog belangrijker dan ooit. Zorgen dat mensen met een beperking betrokken worden bij die 1,5 meter samenleving", aldus Rick Brink, die zijn werk fantastisch vindt en nog veel wil bereiken.

Jaar verlenging

Rick blijft nog een jaar minister van Gehandicaptenzaken. "Geen idee hoe lang de KRO-NCRV hier mee door wil gaan, maar tot op heden is de inhoud gewoon goed en vandaar nog een jaar erbij. We zijn er nog niet. Maar natuurlijk zal ik nooit vergeten waar ik vandaan kom en ben en blijf ik een Hardenberger!". (Ftotbron beeldbank KRO/NCRV)