Twenterand

Dwangsom voor Vroomshoopse fietshandelaar

Door de redactie

De gemeente Twenterand legt een dwangsom op aan fietsenhandel Gevro aan de Amerikalaan 12 in Vroomshoop. De zaak is gevestigd op een bedrijventerrein waar detailhandel niet is toegestaan. De winkel moet uiterlijk op 1 juni zijn gesloten, op straffe van een dwangsom van 30.000 euro. Overigens loopt in deze zaak nog een beroep van Gevro bij de Raad van State.

In het bedrijfspand aan de Amerikalaan verkoopt Gevro sinds 2012 fietsen, e-bikes, accessoires en aanverwante zaken. Hij had daarvoor toestemming gevraagd én gekregen van de gemeente Twenterand. Een fietshandelaar Luvro, die in het centrum van Vroomshoop is gevestigd, kwam daarop in actie omdat de fietsverkoop valt onder detailhandel en dat is niet toegestaan op het bedrijventerrein. Hij vreesde het slachtoffer te worden van oneerlijke concurrentie omdat de huren in het centrum veel hoger zijn dan die op het bedrijventerrein. Hoewel de gemeente in eerste instantie meeging in die argumentatie, besloot die later toch te proberen de fietshandel aan de Amerikalaan te legaliseren, door fietsen te beschouwen als volumineuze detailhandel, waaronder doorgaans artikelen als caravans, campers en keukens worden geschaard. Luvro stapte daarop naar de Raad van State en die bepaalde dat de gemeente niet overtuigend had beargumenteerd waarom fietsen niet als normale detailhandel werden gezien, net als in de rest van Nederland. Ook volgende legalisatietrajecten hielden geen stand en dat resulteerde in het weigeren van de verleende voorlopige omgevingsvergunning in de zomer van 2019.

Gevro tekende tegen het weigeren van de vergunning beroep aan bij de Raad van State. Dat beroep moet nog worden behandeld. In de tussentijd zet de ondernemer zijn handel voort, reden voor Luvro om in december een handhavingsverzoek in te dienen. In reactie daarop, en omdat de gemeente geen mogelijkheid tot legalisering meer ziet, heeft de gemeente besloten tot handhaving over te gaan. Gevro moet zijn activiteiten uiterlijk 1 juni staken en gestaakt houden. Blijft de winkel ook daarna open, dan kost dat de handelaar 30.000 euro. Gevro kan wel beroep aantekenen tegen het handhavingsbesluit.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer