Hardenberg

Duizend mensen zien 'Anders'

Door de redactie

Ruim duizend mensen zagen de korte Nederlandse film 'Anders' in onze gemeente, zeshonderd leerlingen op het Alfa College en ongeveer 350 leerlingen van het Vechtdal College, Nieuwe Veste, ProHardenberg en Taalschool de Opstap. Onder leiding van Kelly van Ginkel en Anne van den Hoek gingen de scholieren naar aanleiding van stellingen het gesprek aan met elkaar.

"Het was een mooie week", vertellen Anne en Kelly moe maar voldaan. "Wij waren niet op het Alfa College tijdens de vertoning van 'Anders' maar hoorden van Marjolein Brunink en Sonja Alfring dat het zeer goed is ontvangen en de discussie goed op gang is gekomen. Niet iedereen is even blij met dit onderwerp, het is dan ook lastig om diversiteit, acceptatie en LHBT goed te bespreken. Nog altijd rust er een taboe op dit soort onderwerpen. Dat het lastig is, was ook te merken bij de leerlingen die in de bioscoop waren en met wie wij het gesprek aangingen. Het was prachtig om te merken dat de meeste jongeren vonden dat iedereen het recht heeft om zichzelf te zijn en dat je geaccepteerd moet worden. 97 procent wilde meer informatie en vond de film te kort! 'Anders' duurt maar achttien minuten en daarin zie je zeer snel en confronterend de worsteling en het verdriet van Alex die transgender is. Opvallend was dat de meisjes meer werden geraakt door de film dan de jongens en dat meisje ook veel minder moeite hebben met LHBT dan de jongens. Dit is niet nieuw, volgens onderzoeken van Movision, CBI oa klopt dit".

"De jongeren deden actief mee in het gesprek en reageerden goed op de stellingen en durfden uit te komen voor hun mening", vertelt Kelly, "dit is de reden waarom ik als jongerenwerker de film, de lespakketten voor scholen met beide handen heb aangepakt toen Anne hier mee kwam. Ik wil dat de jongeren in onze gemeente mogen zijn wie ze zijn en gelukkig worden".

Regisseur Reinout Hellenthal was aanwezig tijdens de vertoning op 11 april in de bioscoop van Hardenberg. Samen met Henk Nijemijer van provinciale staten Drenthe opende hij de avond. Provincie Drenthe heeft de film mede gefinancierd. "Het is hartverwarmend om z'n inzet te zien en te ervaren hier in Hardenberg", vertelt Reinout. Henk Nijemijer beklemtoont nogmaals dat aansluiten bij de regenboogprovincies en -steden een belangrijke stap is naar meer acceptatie en een brede en open discussie: "Het is geen symbool alleen, het geeft ook de kans om meer lesmaterialen en andere vormen van ondersteuning te krijgen vanuit de overheid. Beide heren waren diep onder de indruk van de inzet van de jongeren die de petitie in Hardenberg zijn gestart en de inzet van Kelly en Anne. Met honderd gasten was het een zeer geslaagde avond. In mei wordt de film vertoond in Dedemsvaart voor het Vechtdal College, de Zeven Linden en geïnteresseerde inwoners.

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer