Hardenberg

Duizend diersoorten in Vechtpark?

Door de redactie

In 2019 organiseren IVN Hardenberg-Gramsbergen en De Koppel een duizendsoortenjaar in Vechtpark Hardenberg. Het doel is om in het komende jaar duizend soorten te registreren op de soortenlijst van het Vechtpark op waarneming.nl (https://waarneming.nl/locations/599826/).

Iedereen kan meehelpen het doel te bereiken door waarnemingen tussen 1 januari en 31 december door te geven via deze website. Dit streefaantal is een mooie uitdaging aangezien er tot dusver net meer dan achthonderd soorten op de gebiedslijst staan. Mocht de duizend gehaald worden, dan gaat het onderzoek gewoon door.

Op 1 januari start de teller op nul, dus is er veel werk te verrichten. Alle soorten tellen mee! In samenwerking met Staatsbosbeheer IJsselvallei en Vechtdal doet de Nachtvlinderwerkgroep (IVN & Nachtvlinderen Oost-Nederland) in dit projectjaar onderzoek op twee locaties in het Vechtpark en ook andere lokale werkgroepen gaan speuren in het gebied. Daarnaast worden er soortgroepspecifieke themadagen georganiseerd. Tijdens deze speciale publieksevenementen komt het nut van waarnemingsregistratie aan bod en hopelijk worden de bezoekers verrast door de grote verscheidenheid aan soorten die in onze eigen omgeving te vinden is. Voor veldexcursies en presentaties is de steun gevraagd van grote landelijke organisaties als Vogelbescherming Nederland en RAVON. Zie ook www.floraenfaunahardenberg.nl/vechtpark1000 en www.facebook.com/vechtpark1000.