Hardenberg

Donderdag 23 mei: Europese verkiezingen. Ga Jij Stemmen?

Door de redactie

Geschreven door Linda Verschuur 50PlusDonderdag 23 mei 2019 vinden de verkiezingen weer plaats voor het Europees parlement. Ook 50PLUS heeft een aantal afgevaardigden die op de kieslijst staan. Iedere Nederlander vanaf 18 jaar en zij die langer dan 5 jaar in Nederland woont mag deelnemen aan de verkiezingen. Iedere Nederlander mag zelf stemmen (passief kiesrecht) en gekozen worden (actief kiesrecht).

Maar veel Nederlanders geven aan niet te willen stemmen voor het Europees Parlement (NOS, 2019). Bij de laatste Europese verkiezingen gingen nog geen 4 op de 10 Nederlanders met een stempas naar de stembus. Terwijl het Europees Parlement de laatste jaren meer invloed heeft gekregen bij onder andere de besluitvorming (ook die ons allen aangaat). Het Europees Parlement stemt over wetsvoorstellen, heeft invloed op de begroting en controleert de CER. In 2015 is bijvoorbeeld het Parijsklimaatakkoord ondertekend door 28 Europese landen waaronder Nederland. De redenen die men aanvoert om niet te gaan stemmen zijn onder andere: geen vertrouwen hebben in de politiek, onbekendheid over de personen die op de kieslijst staan en je stem wordt niet gehoord. Nederland heeft op dit moment 13 politieke partijen waarvan 10 in het Europees Parlement. Voor Nederland zijn er 26 zetels vastgesteld.

Ons eerste jaar als 50PLUS Hardenberg zit erop. Ik besef nu nog meer als voorheen waarom stemmen belangrijk is. Wij zitten ertussen, zien en merken hoe beleid tot stand komt, wij zijn onderdeel van de gemeenteraad en wij zitten dicht bij het vuur. Waarom is stemmen zo belangrijk? In de politiek worden keuzes gemaakt. De politiek is hier leidend in en bepaalt de richting en de koers. Wie zijn die politieke partijen? Dit zijn partijen die door het volk zijn gekozen. In de volksmond wordt er ook wel gesproken over linkse en rechtse partijen. Tijdens de verkiezingen kunnen de inwoners van Nederland (het volk) hun stemrecht gebruiken om een richting te geven aan dat beleid wat zij belangrijk vinden. Hoe meer stemmen een politieke partij krijgt des te meer invloed een politieke partij kan uitoefenen. Dit uit zich in meer zetels en meer mensen die zich kandidaat kunnen stellen voor onder andere het Europees Parlement.

Voor alle inwoners van gemeente Hardenberg

Je mag stemmen, je kan stemmen, dus ga stemmen. Maak gebruik van je stemrecht. Verdiep je in de basis of vul de stemwijzer in zodat je weet waar elke partij voor staat. Jij bent diegene die bepaalt welke partij/politicus in het Europees Parlement komt en de meeste macht krijgt. De aankomende jaren zijn de volgende thema's erg belangrijk: minimumtarief voor vennootschapsbelasting, rechten voor werknemers, landbouwsubsidies en klimaat (terugdringen van de CO2-uitstoot) (AD, 2019).

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.



Weer