Hardenberg

Dirty Monkey Run: de derde al weer! Nog weer mooier!

Door de redactie

De jaarlijkse strijd om de eerste marathon op natuurijs op de Combibaan in Gramsbergen gaven in 2016 op. In de plaats er van zocht het bestuur van ijsvereniging Ons Genoegen naar een tot de verbeelding sprekend evenement. Het werd een uitdagend en nieuw type looprun, op en in de omgeving van de Combibaan. Arjen Sibon is de voorzitter: "Ja, die eerste DMR in 2017 kwam direct goed binnen, niet alleen door het ideaal mooie weer. De 950 deelnemers genoten vooral van de grote variatie aan originele hindernissen, ja ook de modderige, maar vooral van het ontspannen karakter en het FUN imago. Want dat bleek toen al, dat had het zeker. Het zorgde ook voor een super gezellige 'derde helft' die tot in de avond door ging" .

Harry Kruiper

Een interview met een vier van de zestien leden tellende werkgroep van de organisatie.

En de tweede editie, Arjen? "Je gelooft het niet! We hadden 50 procent meer deelnemers, zo rond de 1450 in totaal. Maar je gelooft ook niet hoe de weergoden ons die dag parten gespeeld hebben. Regen, regen en nog eens regen. In dat in combinatie met de bijbehorende kou. En ondanks dat ... hadden we hoegenaamd geen wanklanken. In tegendeel! Alle deelnemers hadden de omstandigheden getrotseerd, ook al door de toejuichingen van het publiek onder de paraplu's. Trots lopers ook omdat ze de run volbracht hadden. Het 'nabibberen' maakte dat er amper sprake was van nazit. Dat was wel jammer!"

Voorbereidingen

Jullie staan zo'n twee weken voor de derde Dirty Monkey Run op zondag 22 september. Hoe lopen de voorbereidingen? Wat zijn de verwachtingen? Bestuurslid Rik ter Horst: "Deze week worden er 4 nieuwe, grote hindernissen aangebracht. Het zijn vooral klimobstakels waarvan er één een doorgang geeft naar het parcours in het Gramsberger Bosje. Expedition Outdoor staat garant voor diverse hindernissen in datzelfde bos en men is belangrijk voor een controle op de veiligheidsaspecten en assisteert met allerlei tips en trucks." Vrijwilliger Gert Jan Reinders: "In samenwerking met een lokale horeca ondernemer komt er een heuse bierschuimdouche. En geleerd van de kou... kunnen de gefinishte deelnemers al een warme Moderna douche nemen voordat ze onderweg gaan naar de kleedkamers onder de douches van de sv Gramsbergen. Daarnaast wordt het fun element verder versterkt met een 20 persoons grote hottub en zal er dit jaar in samenspraak met stichting Ons Gramsbergen een muzikale beleving toegevoegd worden".

Een G-DMR! De tweede!

Arjen Sibon: "Dat behoeft enige uitleg. Want op zaterdag al is er een G-Dirty Monkey Run op een deel van het parcours. Er is bewust gekozen voor die dag en wel zonder publiek. We willen daarmee geen onnodige druk op de ongeveer. 30 deelnemers met een zichtbare en niet zichtbare handicap leggen. Begeleiders en ouders moeten ongestoord en geconcentreerd deze leden van het G-team van sv Gramsbergen de beste coaching kunnen geven. Het wordt hún eigen mooiste moment, hun eigen feessie mét herinneringsmedaille. Hardenberg is immers ook in 2019 de meest toegankelijke gemeente. Daarnaast is het ook een knipoog naar het Special Olympics Regionaal Evenement dat op 28 september op de Sportboulevard plaats vindt voor zo'n 150-200 verstandelijk beperkte sporters".

Bestuurslid Niels Lanjouw: "Trouwens, ook de senioren van de Saxenburgh Groep in 't Welgelegen zullen dit weer met de huifkar gehaald worden. Bea Passies coördineert deze activiteit om de deelnemers tijdens het 'beleeffestijn voor iederéén' weer te kunnen aanmoedigen. Foodtruck Sweet on Wheels is er voor de verzorging en zanger Hans houdt de stemming er bij ze in".

.

Inschrijven kan nog.

Die deelnemers komen inmiddels al speciaal uit het hele land. De organisatie kan deze keer tot 10% méér deelnemers toelaten. Daarvan staat de helft al geboekt. Let wel: de inschrijving via de website sluit op 15 september om 20 uur onherroepelijk. De resterende tijd is nodig om te zorgen dat we op 22 september voor de derde editie alles 100 % geregeld kunnen hebben.

'It's a challenge, not a race' is de slogan.

Arjen: "Met dat mooie uitgangspunt, kijken we nu al weer uit naar de eerste kids start -met ouderbegeleiding- om 10 uur. Alle starts zijn trouwens in groepen van 20 tot 50 deelnemers (al naar gelang de categorie) en ze gaan op soepele en unieke wijze non stop door tot ca. 14 uur. Dit jaar is er de oppepper vooraf, met weer de gezellige muzikale warming up met demonstraties van de gymvereniging, die ook helpen bij het schminken van de jeugd" .

Zijn er verder nog leuke aanvullingen, Rik? "Ja, er is dit jaar een prijs voor de mooiste uitdossing van de deelnemers, zowel bij de enkele deelnemers als bij de teams van bedrijven, (sport)verenigingen en andere. Trouwens, bij de teams vooral geldt ook het element 'teambuilding'. In de regen en de kou van afgelopen jaar bleek was er sprake van een super saamhorigheid om elkaar over de hindernissen te helpen. Ook worden er in het parcours 5 gouden bananen verstopt. De deelnemende vinders worden daarmee op het speakers platform beloond met een gratis deelname in 2020. Daarnaast is 'Schuim' is een magisch onderdeel van de DMR beleving. Daar doen we nog meer mee, verklap ik. De wasstraat van de trucks bij Kamphuis Transport zal bijvoorbeeld één grote schuimbak zijn en voor veel hilariteit bij de deelnemers én de talrijke bezoekers zorgen."

Wat is verder zo kenmerkend tijdens de Dirty Monkey Run?

Arjen: "Sowieso het enthousiasme van alle deelnemers en het plezier bij het publiek, zoals dat ook vorig jaar was ondanks de toch abominabele omstandigheden toen. Dat was toen heel kenmerkend. Hoe zal het dit jaar wel niet zijn als het weer lekker meewerkt? Vanaf het speakers platform beleef ik het zelf, het applaus en het gejuich. Alle deelnemers die de laatste hordes nemen vanaf de grote glijbaan om te landen in de bak met zand en vooral schuim passeren mij daar. Op die plek verneem ik voor de microfoon al hun leuke reacties. De meesten nog met schuim en met restanten van de hindernisbak met rood zaagsel op het lijf. Maar het is vooral de saamhorigheid onder de deelnemers dus en de enthousiaste manier waarop het publiek daar mee omgaat. Niet alleen in de Arena van de Combibaan, maar ook langs het hele parcours. Dat is hét hoogtepunt. Naast de kwaliteit van de originele hindernissen op het compacte parcours. Het doet mij van boven af ook veel deugd dat de meelopende ouders met de deelnemende kinderen ook zo héerlijk genieten. Oh ja, ik zou bijna nog wat vergeten. Vooraf, op dinsdag 17 en woensdag 18 september van 19-20 uur kunnen de deelnemers die zich aangemeld hebben, hun startbewijzen al ophalen in het clubgebouw op de Combibaan. Ook de bestelde DMR T-shirts kunnen dan al afgehaald worden. Uiteraard kan dat ook tijdig voorafgaand op de 22e september zelf".