Hardenberg

Dierenliefde!

Door de redactie

We leven in een bijzondere tijd. Een virus waart over het land. Om het virus te stoppen worden we overspoelt met maatregelen. We zijn nog niet aan het ene gewend of er wordt een nog ingrijpender maatregel gelanceerd! Het mijden van drukke plekken, samenscholing voorkomen, dus ook minder familiebezoek, minimaliseren van contact momenten en nu de avondklok. Het doet iets met mij als mens. Ik prijs me gelukkig dat ik boswachter ben.

Ik kan vanuit mijn functie vaak een frisse neus halen en bijtanken in de natuur. Want dat doet de natuur met mij. Je tankt bij, je reset de digitale confrontaties met fysieke werkelijkheid van het bos. De geuren, de kleuren, wind door je haar, kou op je wangen en straks toch stiekem weer naar binnen verlangen! Thuis bij de kachel met een warme kop chocolademelk. Thuis is ook je veilige haven, ook al wordt je door Corona in je vrijheidsbeweging beperkt. Het invoeren van de avondklok heeft veel mensen doen overwegen om een viervoeter aan te schaffen. Het is natuurlijk ook geweldig om zo'n trouwe huisvriend te hebben. En drie tot vijf keer per dag met je hond buiten te zijn.

We zien dat het in onze bossen ook meer dan normaal druk is. Iedereen wil graag de vrijheid van het buitenzijn ervaren. We genieten allemaal van het wandelen, fietsen en sporten in de natuur. Een ieder op zijn of haar eigen manier. Als mens zetten we ons eigenbelang graag voorop. Alles moet maar kunnen in het buitengebied want het is van ons allemaal. Ik kan hier legio voorbeeld gaan noemen. Ik richt me nu even op alle dierenliefhebbers.

Want onze terreinen hebben uw hulp nodig. Een ieder die de zorg over een dier op zich heeft genomen is een dierenvriend. Of het nu een hamster, konijn, kat of hond is. Als je de zorg voor een huisdier hebt dan weet je wat je huisvriend nodig heeft! Dieren en mensen hebben heel veel gemeen. We moeten allemaal eten, we zoeken allemaal veiligheid en rustplekken. Rustplekken om samen te komen of te genieten van elkaar.

Dat is ook het geval bij de bewoners van onze terreinen. De dieren in het bos zoals konijnen, hazen, vossen, dassen en reeën om er maar een paar te noemen hebben dit nodig. Onze natuurterreinen zijn hun huis. Hun huis wordt nu overlopen door de vele bezoekers. Als deze bezoekers ook nog eens een extra viervoeter meebrengen, kan dat nog meer onrust veroorzaken. Uw hond zal dol enthousiast zijn als ze weer naar het bos mag. De vele geuren prikkelen zijn gemoed. En als ze de kans krijgt, dartelt ze met de neus aan de grond en wordt steeds blijer. Of beter gezegd opgewonden van al deze geurprikkels die de oerinstincten bij deze doorgefokte 'wolf' losmaakt. Ja als baasje van dit huisdier blijf je genieten. Want zo werkt dierenliefde.

Echter ik hoop niet dat uw dierenliefde ophoudt bij uw eigen huisdier! Dierenliefde moet er ook zijn voor alle bewoners van het bos. Die met alle angsten een veilig heenkomen zullen zoeken als er weer een hond in de buurt is. Alleen de geur van uw huisdier is al voldoende om het wegrennen te veroorzaken. Maar een veilig heenkomen is in deze drukke tijden extra moeilijk. Overal komen ze mensen tegen al dan niet met hond, fiets, paard of crossmotor! Uiteraard weten we wel dat uw hond geen vlieg kwaad doet! Uw hond zal waarschijnlijk bang worden voor een konijn. Echter dat weet dat konijn dan weer niet. En mocht het toch gaan rennen, valt het onder lieflijk spelen! Maar voor de ander is het overleven. Het is om deze reden dat ik een zwaar beroep wil doen op alle dierliefhebbers om uw dierenliefde ook te laten gelden voor alle bewoners van het bos. Gaat u wandelen in natuur zoals het bos, laat dan niet uw hond los. Namens alle dieren in het bos zeg ik u bij voorbaat dank!

De boswachters van Staatsbosbeheer blijven hun best doen om de terreinen beschikbaar te houden voor iedereen Jullie kunnen ons daarbij helpen. Kom op de fiets, of ga wandelend van huis, laat zoveel mogelijk de auto thuis. Maar kom je toch met de auto en de parkeerplek is vol rij dan een eindje verder. Zorg ervoor dat wegen en paden voor hulpdiensten beschikbaar blijven.

Nico Arkes

Boswachter Staatsbosbeheer