Hardenberg

Diapresentatie over de adders van het Hijkerveld

Door de redactie

Natuurwerkgroep de Reest ontvangt op donderdag 13 februari in de tweede lezing van dit seizoen ecoloog en adderspecialist Dick van Dorp. Hij vertelt tijdens deze lezing over het Hijkerveld en zijn inventarisatie van de reptielen- en amfibieënpopulatie in dat gebied.

Sinds 1995 houdt hij zich hiermee bezig. Zijn adderonderzoek is nationaal en internationaal bekend. Meer dan 10.000 adders heeft hij in zijn handen gehad. En denk nu niet, dat ze allemaal op elkaar lijken, dat maakt de lezing wel duidelijk. Hopelijk neemt Dick op deze avond ook een aantal vooroordelen over deze 'gevaarlijke' slang weg. Als er één persoon is die dat kan is hij dat wel, want maar liefst acht keer is Dick door een adder gebeten. Soms was dat best heftig, maar levensbedreigend was het nooit.

Het gaat behoorlijk goed met de adder in ons land. Dat komt doordat veel natuurgebieden met elkaar zijn verbonden. Postzegelnatuur, bestaande uit talloze heide-eilandjes is funest voor adders in een te klein gebied. Door inteelt sterft de populatie uit. Een mooi voorbeeld van het verbinden van natuurgebieden is het Vipera-project. Vrijwilligers van de natuurwerkgroep houden de heide ieder jaar vrij van opslag. De avond begint om 20.00 u. en wordt gehouden in de ontmoetingsruimte van het Vechtdal College, Botermanswijk 1 in Dedemsvaart. De toegang is gratis voor leden en niet leden. Bij de uitgang wordt wel een vrije gift gevraagd.