Twenterand

DETO geeft voorsprong uit handen in Rijssen

Door de redactie

Zaterdag 16 maart moest DETO naar Rijssen voor de streekderby tegen Excelsior'31. De belangen zijn elke week groot. Zo ook deze middag. Excelsior moet winnen om in de titelstrijd te blijven en DETO moet punten sprokkelen om niet rechtstreeks te degraderen.

Ondanks de live uitzending van RTV Oost hadden toch zo'n 700 toeschouwers weer en wind getrotseerd om met eigen ogen op De Koerbelt deze wedstrijd te aanschouwen. DETO liet net als in de vorige wedstrijden de tegenstander het spel maken en had, in voetbaltermen, 'de bus geparkeerd' voor de eigen zestien meter. En dat was gezien de tegenstander van deze middag ook niet geheel onlogisch want menig aanvallend ingestelde tegenstander is in het verleden al in het Rijssense mes gelopen. Hierdoor speelde de wedstrijd zich grotendeels af op de Vriezenveense helft van het veld. DETO probeerde met snelle counters gevaarlijk te worden en dat lukte al in de derde minuut toen Kevin Peppels de diepte in werd gestuurd. Binnen de beruchte lijnen was er wel degelijk contact tussen Mirko Zwiers en Kevin Peppels, waarna de laatste naar de grond ging, echter de overigens prima leidende scheidsrechter Kuijntjes wilde niets weten van een strafschop. Ondanks het optische speloverwicht van de gastheren had men grote moeite om combinerend, mede door de straffe wind, een gaatje te vinden in de DETO defensie. Er vielen dan ook geen kansen te noteren en dat was ook de verdienste van DETO dat zeer gedisciplineerd stond te voetballen. Enige Rijssense mogelijkheid was er voor Hielke Penterman die in de 27e minuut in kansrijke positie de bal verkeerd raakte waardoor deze naast het DETO doel verdween. In de 32e minuut kwam DETO tegen de veldverhouding in op 0-1. Een hoekschop van Soumaoro werd niet goed verwerkt door de Rijssense defensie en kon in tweede instantie door Mark Koetsier hard achter zijn naamgenoot Melvin Koetsier worden geschoten: 0-1. Ook daarna kon Excelsior geen vuist maken waardoor er met de Vriezenveense voorsprong werd gerust.

Tweede helft

Na de thee een heel ander Excelsior. Trainer Peter Wesselink had de geblesseerde verdediger Joost Krijns in de kleedkamer achtergelaten en zette er een spits bij in de persoon van Cem Köse. Deze aanvallende intenties werden direct na de aftrap al beloond toen Excelsior gevaarlijk uitbrak over rechts en Hakim Ezafzafi de bal in de lange hoek achter Van Zaltbommel kon schieten: 1-1. Hierdoor kon de wedstrijd opnieuw beginnen en moest DETO ook weer meer naar voren. Dit gebeurde echter niet want DETO zette er op het uur zelfs nog een verdediger bij om in ieder geval het punt dat op het scorebord stond te verdedigen en mogelijk nog een keer vanuit de snelle omschakeling toe te slaan. Echter Excelsior maakte in de tweede helft een veel betere en verbeten indruk ten opzichte van de eerste helft en zag de stroom aan aanvallen op het DETO doel in de 67e minuut beloond worden toen een teruggelegde bal feilloos door, wie anders, Hielke Penterman in het doel werd geplaatst: 2-1. Na deze tegenslag kwam er, toen er tien minuten te spelen waren, nog wel een aanvaller bij in de Vriezenveense ploeg, echter toen was het kwaad al geschied en werd DETO nauwelijks meer gevaarlijk. Of het had de kopbal van doelman Van Zaltbommel moeten zijn in de slotminuut, echter deze aanval werd wegens buitenspel afgefloten. Waar vorige week weer enige hoop gloorde richting de middenmoot, werd het gat richting de veilige plaatsen deze middag weer iets groter door de uitslagen op de andere velden. Zaterdag 23 maart gaat DETO op bezoek bij ACV in Assen. Aftrap op het 'Catawiki Sportpark' in Assen om 14.30 uur.