Twenterand

De Zonnebloem bezorgt een glimlach

Door de redactie

De Zonnebloem bestaat zeventig jaar. Nog steeds zijn de bezoeken aan huis van mensen met een beperking van groot belang. Eigenlijk het speerpunt van het beleid van de Zonnebloem. Ook de vijftien jaar jonge afdeling Den Ham hecht groot belang aan het bezoeken van mensen die door een beperking niet meer voluit aan het leven binnen een gemeenschap kunnen meedoen.

Veel vrijwilligers van de afdeling Den Ham van de Zonnebloem doen mee aan de landelijke Week van het Bezoekwerk van de jubilerende vereniging De Zonnebloem. Elke gast van de Zonnebloem, die zich lang geleden of nog maar pas heeft aangemeld voor het bezoekwerk krijgt deze week bezoek van zijn of haar vaste bezoekvrijwilliger. Voorzien van zakjes zonnebloemchocolaatjes gaan de vrijwilligers op pad om 'hun' mensen weer eens bezoeken. Veel gasten hoor je wel eens zeggen: "Mooi he, dat er mensen zijn die zich nog voor zulke dingen inzetten". En de glimlach of het schouderklopje zijn dan beelden die naar voren komen.

De vrijwilligers putten energie uit het werk van de Zonnebloem. Zij zijn het die als een soort vertrouwenspersoon telkens weer naar de gasten omzien. Sommigen van de oudere gasten komen niet meer onder de mensen en wat is er dan leuker om weer eens een kopje koffie te drinken met een vrijwilliger, die je regelmatig bezoekt. Of om in de mooie zomerse maanden met de vrijwilliger op een terrasje een kopje koffie te drinken of een ijsje te likken of een wandeling door het dorp te maken.

Hoewel De Zonnebloem de meeste bekendheid geniet van de vaarvakanties of andere dagexcursies die door plaatselijke afdelingen worden georganiseerd, zijn toch de visites aan huis de kern van het Zonnebloemwerk. In Den Ham hoopt de nog jonge afdeling het nog lang vol te houden. Er kan zoveel meer dan we denken!