Coevorden

De Zilvermijnen van Drenthe

Door de redactie

Op zondag 24 januari, 14.00 uur, geeft de bekende Drentse fotograaf Sake Elzinga, in het kasteel van Coevorden, een lezing naar aanleiding van zijn publicatie 'De Zilvermijnen van Drenthe'. In het boek staat het dagelijks leven in Drenthe tijdens de jaren tachtig van de vorige eeuw centraal. Sake vertelt daarnaast over zijn eigen werkwijze als fotograaf.

Sake Elzinga

Waan je tijdens deze lezing (opnieuw) in de jaren 80 en kijk terug hoe Drenthe zich in die periode ontwikkelde. De analoge tijd, zonder internet en digitale camera/telefoon met camera, waarin er voor de vastlegging van nieuws en het dagelijks leven nog een grote rol was weggelegd voor de vakfotograaf. Het boek 'De Zilvermijnen van Drenthe' op deze middag ook te koop. Bij aankoop van een boek kunt u deze ter plekke (na de lezing) laten signeren door Sake Elzinga.

Vooraf reserveren is verplicht, reserveren kan door een mail te sturen naar info@museumcoevorden.nl. U kunt reserveren tot donderdag 21 januari, vermeld daarbij het aantal personen. Kosten voor de lezing zijn vijf euro per persoon. In verband met de coronamaatregelen wordt u gevraagd om vooraf de betaling over te maken naar het museum. Er kunnen maximaal dertig personen deelnemen aan de lezing. Deze activiteit en de weergegeven aantallen zijn onder voorbehoud van de dan geldende RIVM-maatregelen.

Over Sake Elzinga

Sake Elzinga is al sinds 1979 fotojournalist en inmiddels allround fotograaf. Met Assen als thuisbasis maakt hij beelden van een breed scala onderwerpen: van de actuele politiek tot sport en kunst en cultuur. Zowel regionaal, nationaal als internationaal. Sinds 1987 is hij onder andere vaste fotocorrespondent voor NRC Handelsblad. Hij ontving verschillende fotoprijzen, waaronder in 1990 de tweede prijs sport World Press. In 1994 werd hij uitgeroepen tot Fotojournalist van Groningen en Drenthe en won hij diverse prijzen in de Zilveren Camera wedstrijd door de jaren heen. Voor zijn serie over Tsjernobyl ontving hij in 1996 de Fuji Award, een hoge onderscheiding in de fotowereld. Hij vertelt tijdens lezingen veel over de totstandkoming van de foto's en het belang ervan voor archieven.