Hardenberg

De uiterwaarden blijven dit jaar leeg

Door de redactie

De uiterwaarden langs de Vecht hadden eind vorige week een wat vreemde aanblik voor Gerrit Brunink en Henk Brink. Niet dat er iets aparts te zien was, maar dat is het nou juist: normaliter had op 24, 25 en 26 juni het Ter Steege Ballonnenfestival Hardenberg plaatsgevonden en waren de uiterwaarden gevuld geweest met zo'n dertig ballonnen, een feesttent en hadden er drommen toeschouwers op de brug en de wegen langs de uiterwaarden gestaan. Vanwege de coronacrisis moest het festival echter worden afgelast.

"Ik liep er langs van de week. Het gras was gemaaid, het was prachtig weer... het had heel mooi gehouden kunnen worden nu, maar dat zit er niet", zegt Brunink. Brink vult aan: "Het was ons al vrij snel duidelijk dat het dit jaar niet kon doorgaan. Vanwege corona zijn ballonvaren én evenementen niet toegestaan. Uitstellen tot later dit jaar was niet echt een optie. In juli en augustus zijn er veel ballonnenfestivals en daarna worden de dagen al weer korter. Dan moet je vroeg vertrekken om nog een fatsoenlijke vaart te kunnen maken. Bovendien zouden we dan van alles moeten vastleggen terwijl onzeker is of het door kan gaan. Dat brengt te veel risico's met zich mee".

Jammer vinden beiden het wel, ook omdat het de dertigste editie zou zijn geweest. Die komt nu volgend jaar. "Het sponsorcontract met Ter Steege was al verlengd, dat is nu met een jaar opgeschoven en loopt 'gewoon' eenzelfde aantal jaren door. Daar zijn we heel blij mee", zegt Brink. Helemaal zorgeloos over de toekomst zijn ze echter niet. Brunink: "Welke ontwikkeling volgt op deze coronatijd? Er is sprake van een flinke economische teruggang waarvan veel ondernemers, ook hier, gevolgen ondervinden. Veel lokale ondernemers zijn goede trouwe sponsors van het ballonnenfestival. Als zij het minder goed hebben, zou dat voor het festival ook gevolgen kunnen hebben".

Verjonging

Het uitstel betekent voor Brink en Brunink ook dat ze een jaar langer bij de organisatie betrokken blijven. "Vooraf hadden we aangekondigd dat dit ons laatste jaar zou worden. We maken beiden al jaren deel uit van het organiserende comité, het zou goed zijn als er verjonging komt. Zo worden bijvoorbeeld social media steeds belangrijker en daar is de jongere generatie toch beter in thuis", aldus Brink.

Grootschalig maar gezellig

Volgend jaar werken Brink en Brunink er dus nog volop aan mee dat het festival weer het prachtige evenement wordt waar het in dertig jaar tijd tot is uitgegroeid. "Het Ter Steege Ballonnenfestival Hardenberg hoort bij de top van de ballonevenementen in Nederland. Dat zeggen we niet zelf, dat horen we van de ballonvaarders", vertelt Brink. Brunink vult aan: "Er zijn vier grote ballonnenfestivals in Nederland: Joure, Oldenzaal, Barneveld en Hardenberg. Wat Hardenberg bijzonder maakt is dat, hoewel het festival qua omvang best groot is, er hier een sfeer heerst van kleinschaligheid. Het is hier gewoon gezellig. Hier geen dure champagnebuffetten, maar 'gewoon' een gratis buffet en na de ballonvaarten is de tent voor de ballonvaarders, zodat zij samen nog kunnen na- en bijpraten. Dat waarderen ze. Die combinatie van grote omvang en gemoedelijke sfeer is een van de redenen dat ze hier graag naartoe komen. En wij ontvangen hen graag. Volgend jaar, want zolang de 1,5-meterregel geldt is het niet mogelijk".