Hardenberg

De Slag bij Ane in een stripboek

Door de redactie

Peter de Vries uit Gieten heeft een stripboek gemaakt over de Slag bij Ane. Deel 1 is inmiddels klaar. De Slag bij Ane was een veldslag in 1227 tussen een ridderleger van de bisschop van Utrecht, Otto van Lippe, en de troepen van burggraaf van Coevorden, Rudolf II van Coevorden.

Het idee om deze veldslag te gaan verstrippen ontstond bij Peter naar mate hij zich meer ging inlezen in deze historische veldslag. Het stripboek is een mix van fantasie en feiten. "Alles wat bekend is van wat die dag is gebeurd blijft overeind, de rest heb ik er allemaal bij verzonnen. Hoe Bisschop Otto van der Lippe eruit zag, weet niemand. Hoe Rudolf van Coevorden eruit zag, dat weet niemand. Het verhaal is overigens wel doorspekt van verwijzingen naar onze moderne tijd. Zo heet de tolk van Rudolf Koekel, de wegverkenners heten Tom en Tom en moet de koerier bij de poort van Deventer eerst de koekies accepteren. Ook gaat Otto onderweg logeren bij Van der Valk", aldus Peter.

Het genre heet 'volwassenenstrip', want het gaat er ruig aan toe. "Mijn tekenstijl van de slag bij Ane geeft misschien de indruk dat het voor kinderen is. Maar vergis je niet. De middeleeuwen waren een hele ruige tijd en ik heb me niet ingehouden", benadrukt Peter de Vries. Het stripboek is te koop via de website van pejo cartoons.

"Deel 1 is inmiddels klaar. Ook heb ik een klein introductiefilmpje gemaakt:

".