Twenterand

De rooien contra de Blauwen

Door de redactie

door Martin VosHet is een begrip in het amateurvoetbal: IJsselmeervogels vs Spakenburg, de rooien contra de blauwen, de moeder van de zaterdagderby's. In Twenterand kennen we de clash tussen DETO vs DOS'37 en Vroomshoopse Boys vs Den Ham. De Spakenburger derby is vergelijkbaar, maar dan in het kwadraat!

Veel voetballiefhebbers uit den lande, zelfs uit Europa, waren aanwezig. Ze kwamen uit onder andere. Duitsland, België en Frankrijk. Maar ook onze gemeente Twenterand was weer vertegenwoordigd onder de 8000 toeschouwers; samen met voetbalmaat Gerrit Meijerink flink sfeer geproefd in het rood-blauwe dorp. En ook de spelers maakten een geweldige voetbalsfeer mee, zoals de meeste niet eerder hadden beleefd.

Vis

In diverse tuinen en schuurtjes in het dorp was er een 'visbakfeest', waarbij de heerlijke geur van gebakken vis meteen te ruiken was, bij het verlaten van de auto. Sinds 2007 worden deze feesten georganiseerd, na de drooglegging van de burgemeester, voorafgaand aan de derby, geen alcohol dus, behalve in de tuinen, onder de carports en in de schuurtjes.

Rood of blauw

Lopend het dorp in, om het traditionele visje te happen, zagen we veel jeugd op weg naar sportpark De Westmaat in hun favoriete kleuren, rood òf blauw, niet alleen het voetbaltenue, ook in hun haar. De plaatselijke bakker speelde mooi op de derby in met de verkoop van Spakenburger koek, verkrijgbaar in 2 kleuren, rood en blauw!

Media

Ook is er regelmatig internationale mediabelangstelling. Zo was er in 2011 een Duitse cameraploeg aanwezig en in 2015 het populaire voetbal YouTube kanaal Copa90 uit Londen, terwijl de altijd beladen derby zaterdag live werd uitgezonden op FOX-sport. Oud-burgemeester van Vriezenveen, Bernard Kobes deed verslag namens de plaatselijke krant De Bunschoter en de Toren van Twenterand gaf dus ook acte de présence!

Sfeeractie

Zowel de rooien (mega-spandoek) als de blauwen (blauwe confetti, strandballen) hadden de sfeeractie goed voorbereid, waarbij de toon voor een heerlijk voetbalmiddagje werd gezet. De wedstrijd begon, door het schoonblazen van het veld, zo'n 10 minuten later, hoort er gewoon bij.

De wedstrijd

Vaak eindigt de derby in een gelijkspel, zo ook vanmiddag, al zag het daar niet naar uit. IJsselmeervogels kwam eenvoudig op 2-0, maar het hardwerkende Spakenburg kwam onverwachts terug. De blauwen moesten na een rode kaart met 10 man verder, maar Spakenburg wist stand te houden en stapte als morele winnaar van het veld in een derby waar alle traditionele ingrediënten inzaten: 2-2.

Slotfeest

Na afloop verplaatsten de rooie en de blauwe supporters zich naar hun eigen sporthal, om daar hun slotfeest te vieren. De rood-blauwe derby is eigenlijk een must voor elke voetballiefhebber om mee te maken.