Kinderpersbureau

Dé Pottenbakker van Hardenberg

Door de redactie

Door Sherida Potkamp

Heeft u hem ook gezien afgelopen Koningsdag bij De Kamp? De enige echte pottenbakker van Hardenberg: Harrie Neutel!

Meneer Neutel kan echt alles maken. Bijvoorbeeld theepotten, theelichten, vazen, pannen, mokken, deksels en tajines. Eigenlijk kan hij alles maken wat rond is. Op de draaischijf is alles rond, daarna kan hij het nog bijvormen naar ovaal, rechthoek of vierkant.

Hij heeft dit geleerd doordat hij de opleiding Stichting Bevordering Beroepsopleidingen in Gouda heeft gevolgd.

Hij vindt het heerlijk om te tuinieren. Lekker met zijn handen in de grond. Datzelfde kan hij doen als hij bezig is met pottenbakken omdat hij de vorm zelf kan kneden. Hij bepaalt zelf hoe iets wordt. Wanneer hij klaar is, maakt hij zelf het glazuur. Daar heeft hij wel zeven verschillende grondstoffen voor nodig. Ze zijn erg giftig dus is hij altijd erg voorzichtig. Daarna maakt hij zijn eigen initiaal in wat hij heeft gemaakt.

Soms vindt hij het moeilijk om dingen weg te geven want dan vindt hij het erg mooi wat hij heeft gemaakt. Maar hij doet het wel hoor!

Vroeger was het zijn hobby en zei hij: een dag niet gebakken is een dag niet geleefd. Maar nu heeft hij van zijn hobby zijn werk gemaakt. Hij helpt op kinderfeestjes en geeft zelf les omdat hij hoopt dat er steeds meer mensen enthousiast worden voor dit ambacht.

"Zoals klei in de hand van de Pottenbakker"

Lees De Toren & De Toren van Twenterand online.Weer