Hardenberg

De Nachtwacht hangt in Oostloorn

Door de redactie

Voor sommige mensen is het in deze coronaperiode niet mogelijk om op pad te gaan om te genieten van bijvoorbeeld kunst in het Rijksmuseum. Daarom brengt het Rijksmuseum, in samenwerking met Philips en de Elisabeth Art Foundation, de Nachtwacht naar hen toe! Op vrijdag 31 juli kwam de Nachtwacht aan in Zorgcentrum Oostloorn in Hardenberg. Een week lang hangt De Nachtwacht hier en kunnen de bewoners genieten van dit levensgrote meesterwerk. Het betreft uiteraard wel een replica.

Dat de Nachtwacht nu in Oostloorn hangt, is voor een groot deel te danken aan minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. "Samen met de Saxenburgh Groep heb ik me ervoor ingespannen om één van de vijf levensgrote replica's van de Nachtwacht naar Hardenberg te halen. Zodat ook in mijn eigen woonplaats ouderen met een beperking van dit meesterwerk kunnen genieten. Vooral in deze coronatijd is het erg belangrijk dat er iets georganiseerd wordt. Ik ben blij dat het gelukt is. Het was eerst de bedoeling dat deze replica in Clara Feyoena Heem zou komen te hangen, maar hier was het plafond te laag. In Oostloorn is de ontvangstruimte voor het vier bij vijf meter grote 'doek' wel groot genoeg. De bewoners krijgen allemaal een Nachtwachtpakket, bestaande uit een tasje met informatie over de Nachtwacht en met leuke Nachtwacht-attenties'', aldus Rick Brink.

Operatie Nachtwacht

De grootste en meest gedetailleerde foto die is gemaakt tijdens 'Operatie Nachtwacht', het grote restauratieonderzoek dat dit jaar is gestart, is nu gebruikt om een replica op ware grootte te maken. De scherpste kopie ooit. De vijf replica's doen in twaalf weken zo'n dertig verpleeg- en verzorgingshuizen in Nederland aan. Gidsen geven uitleg over de Nachtwacht. Vanwege de coronamaatregelen kunnen bezoekers niet zomaar binnenwandelen. De replica van het meesterwerk is een week te zien in Oostloorn en doet daarna Oldenhaghen in Ommen aan.