Hardenberg

De judoka's mogen weer

Door de redactie

Door de maatregelen met betrekking tot corona was het ook voor de Judovereniging Anbergen een hectische tijd de afgelopen periode. "Maar vanaf vandaag, woensdag 1 juli, kan er weer volop getraind worden", vertelt Berry Wind, trainer van judovereniging B.S.V. Anbergen Afdeling Hardenberg.

De judovereniging heeft bij elkaar 55 sportende leden, variërend in de leeftijd van vijf tot en met 26 jaar. Door de coronamaatregelen konden de judoka's niet in de Matrix trainen. Er werd contact gezocht met de gemeente voor een buitenterrein. Het eerste plan was om de losse grasvelden om de Matrix te gebruiken, omdat de meeste judoka's in de wijk de Marslanden wonen. Helaas was dit niet mogelijk omdat het openbaar terrein is, en het overzicht dan moeilijk te houden is. "De gemeente kwam vervolgens met het idee om contact te zoeken met Honk- en Softbalvereniging Cubs. Helaas konden we hier niet op de vrijdagmiddag terecht. Daarna kwamen we in contact met Expedition Outdoor. Ik heb het terrein bezocht. Het veld was groot, er waren attributen die we mochten gebruiken en we konden de protocollen van het NOC-NSF toepassen. Dat heeft ertoe geleid dat we vanaf 22 mei trainen op dat terrein", vertelt Berry.

Fijn om weer te trainen

Bij Expedition Outdoor waren de judoka's vooral bezig met kracht en conditie. "We mochten ook attributen en circuitonderdelen gebruiken voor de trainingen. Voor werpen en grondtechnieken zijn de judomatten nodig, en dat lukte helaas niet. De meest leden (en ouders) vonden het fijn dat er een mogelijkheid was om te trainen. Helaas was de locatie wel verder weg dan de Matrix. Enkele leden kwamen altijd op de fiets naar de Matrix, maar de afstand naar Expedition Outdoor, wat tussen Hardenberg en Gramsbergen ligt, was voor een paar leden te ver weg. Maar ook veel judoka's kwamen met de ouders op de fiets dan hadden ze de warming-up al gehad", vertelt Berry lachend.

Geen wedstrijden

De coronamaatregelen zorgen ervoor dat afgelopen tijd de wedstrijden niet door konden doorgaan bij de judo. Een judotoernooi heeft gemiddeld meer dan 600 deelnemers verspreidt over een dag. Dit was niet mogelijk. Maar vanaf 1 juli kunnen de wedstrijden ook weer binnen gehouden worden. De toeschouwers moeten wel 1,5 meter afstand houden.

Afgelopen tijd kende leuke en minder leuke momenten. "De eerste keer dat de judoka's op de training kwamen, kon ik zien dat ze alles wel gemist hadden. De training, elkaar... alle dynamiek. Maar ondanks dat niet alles kan hebben ze veel plezier met de training. Ik merk bij judoka's en mijzelf dat ik het volledige judo wel miste. De judoka's misten het elkaar werpen en technieken leren en de examens waar ze hun groei kunnen laten zien. Ik zelf miste vooral een judoka die dan ondeugend is, even in de knoop te leggen. De interactie tussen mij en de judoka's was er wel maar is toch niet hetzelfde als voor corona". Op de vraag: Hoe ziet u de toekomst antwoordt Berry het volgende: "Hopelijk zal alles weer helemaal weer 'normaal' worden. Ik denk dat iedereen dat wil", eindigt Berry het gesprek.