Hardenberg

De Finish en geen Classic TT

Door de redactie

Netjes in het pak, zoals het hoort. Verschil moet er zijn. Zo poseren vier bestuursleden van Eveno Racing Gramsbergen voor hun nieuwe clubhuis De Finish. Zwalastino Guichelaar, het vijfde lid, kon er niet bij zijn. Wél dus Bertus Kelder, Bert Ekkel en Evert Dommerholt. Terwijl Evert Noteboom op de motor zit. Net als Dylan Czarkowski, een jonge motorcoureur in het gezelschap. Waarom die erbij staat? Lees dit verderop.

Classic TT afgelast

Natuurlijk vinden ze het jammer dat de racers van weleer dit jaar niet hun rondjes rijden op het 3.4 km lange wegcircuit. Hún Gramsberger Classic TT staat immers hoog aangeschreven in de klassieke wegracerij. Die zeventiende Classic TT komt volgend jaar wel weer, traditioneel altijd op de zaterdag voorafgaand de TT in Assen, zo zeggen ze. Liefhebbers van die bijzondere oude racemotoren uit het hele land komen er naar het evenement toe. Waar het gaat om te laten zien wie de meest constante ronden kan rijden. In het Grolland zoals het er eigenlijk heet, mooi landelijk gelegen tussen Ane en Anerveen. De meeste Classic TT's worden immers verreden op 'minder gezellige' industrieterreinen. Het gros van de deelnemers is er al op vrijdagmiddag. Ze bevolken een weiland dat omgevormd wordt tot rennerskwartier en direct gelegen is aan de start en finish. En net als vroeger ook in Assen, gaan de deelnemers op vrijdagavond in een stoet onder politiebegeleiding naar de Stationsstraat in Gramsbergen. Daar bij café Bolte vindt immers de keuring van de motoren plaats. Dán juist ook lopen de bestuursleden en ook tijdens de volgende racedag in hun nette outfit. Dat doen ze als enige organisatie in die competitie van oldtimer motorwedstrijden. 'Want een official hoort herkenbaar te zijn en er netjes uit te zien, met TT-Official armband', zegt Bertus. "Volgend jaar dus weer. Met het geluid, met de geur van raceolie, de snelheid en de sfeer die dit evenement tot een echte publiekstrekker maken."

Stichting Eveno Racing ondersteunt jong aankomende wegrace coureurs

Eind jaren negentig kregen enthousiaste motorliefhebbers bij de ijsvereniging Gramsbergen het idee om samen naar motorrace circuits te trekken. Daaruit ontstond de stichting Eveno Racing Gramsbergen met vooral één voornaam doel: jong talent een kans geven. Huidig bestuurslid Evert Noteboom was in die tijd zo'n allereerste jonge coureur. Hij was brommerracer en kon dankzij financiële steun en begeleiding van Eveno zijn entree krijgen in de motorracewereld. Bertus: "Motivatie, inzet en een goed luisterend oor zijn een must om jong talent naar een hoger niveau te kunnen tillen. Ze moeten verslag maken van hun ontwikkelingen en wij houden de contacten bij met het professionele team waar ze ondergebracht worden. We hebben gelukkig behoorlijk wat sponsoren, 'een club van 50' en veel vrijwilligers die altijd klaar staan voor onze jaarlijkse Classic TT. En dan zien we zo nu en dan ook nog kans om echte publiekstrekkers op zo'n oude wegracer een paar rondjes te laten rijden. Zoals in 2008 met Giacomo Agostini en daarna Phil Read. We kregen toen ook de titel Beste Evenement. Vergeet ook niet dat we telkens weer de zo belangrijke volledige medewerking van de aanwonenden krijgen. Zij stellen ons mede in staat om deze tak van motorsport te bedrijven. Met wat we financieel overhouden ondersteunen we jonge coureurs als Dylan Czarkowskions (op de foto) en daarnaast dit jaar nog een vijftal anderen".

En nu dus een eigen ontmoetingsruimte

"Dat misten we nog", zegt Bertus Kelder. "We willen meer ruggengraat krijgen door nog meer binding met de liefhebbers te creëren. Sinds een paar maanden beschikken we over een eigen clubhuis met er naast een broodnodige opslagruimte voor al het classic TT materiaal. Bij mooi weer wordt er op de zondagmorgen vanaf 9.30 uur getoerd met de motorfiets. Dat kunnen we nu vanaf ons eigen clubgebouw De Finish doen. Binnen hebben we het al aardig voor elkaar inmiddels. Door de corona konden we het nog niet echt gebruiken. De komende weken gaan we buiten met bestrating aan de slag en kunnen we de mensen netjes ontvangen. Want zodra het straks weer kan, is iedereen op donderdagavond hier welkom. Dat is onze vaste clubavond. Dus: kom gerust eens langs om kennis te maken. Voor meer info is er www.eveno-racing.nl".