Hardenberg

De Dominee en de koopman op het bankje

Door de redactie

Op maandag 28 januari vindt er in het LOC in Hardenberg om 19.30 uur een bijeenkomst plaats met de titel 'Koopzondag in Hardenberg'. Aan deze bijeenkomst werken mee: Eduard Plate, centrummanager Hardenberg; Johannes Vasse, eigenaar Vasse Intertoys; Robert Prins, eigenaar Prins Sport; Giny Hurink, consument en ds. Van der Wel. Johannes Vasse doet niet mee aan de winkelopening op zondag in tegenstelling tot Robert Prins. De organisatie is in handen van de Open Kring van de PKN-gemeente. Henk Brink, voorzitter bestuur CHRONO, gaat de avond leiden. Iedereen is welkom.

unknown

"Eindelijk is het dan zover. De dominee en de koopman op een bankje", vertelt ds. Van der Wel. Deze bijeenkomst is naar aanleiding van een artikel in de Stentor van 12 augustus 2016, een interview met centrummanager Eduard Plate. Aan het einde van het interview leest u het volgende: "Vraag: Gaat u het invoeren van Koopzondagen bespreekbaar maken? Antwoord: "Ik heb het gevoel dat dit in Hardenberg gaat kantelen en vindt dat de dominee en de handelsman eens samen op een bankje moeten zitten voor een goed gesprek. Het is niet de vraag of het gaat gebeuren maar wanneer. Feit is dat de kooplust op zondag bewezen groter is. Het is natuurlijk aan de politiek om wat te veranderen, er is ook het besef dat er niet zoveel meer te kiezen valt. Ik denk bijvoorbeeld een bijdrage te kunnen leveren met een informele avond met alle partijen". Na dit artikel is ds. Van der Wel virtueel al op het bankje gaan zitten. Dit artikel kunt u lezen op http://www.wimvanderwel.nl/blog. En nodigde 'de koopman' uit voor een gesprek op een informele avond.

"Dit heeft wat mij betreft een beetje lang geduurd, daarom hebben wij de stoute schoenen aan getrokken en organiseren we deze avond. De koopzondagen zijn er al, maar het is natuurlijk interessant hoe de proef is gegaan en hoe het één en ander valt bij de inwoners van de gemeente Hardenberg", aldus ds. Van der Wel.

Koopzondag

De proef bestaat uit enkele koopzondagen in de zomerperiode en in december volgden nog een aantal koopzondagen in het centrum van Hardenberg en Dedemsvaart. Daarnaast waren de supermarkten beurtelings om het weekend open.

Eduard Plate: "We hebben een korte evaluatie gehad. Tot nu toe zijn we tevreden. Tachtig tot vijfentachtig procent van de winkeliers doen mee met de koopzondagen en het is druk op zondag. Doordat de supermarkten per toerbeurt open zijn, is het soms niet duidelijk voor de consument. Daardoor kunnen mensen alsnog kiezen voor de supermarkten in Coevorden. Ook vinden we dat de supermarkten in de buitengebieden van de gemeente Hardenberg de mogelijkheid moeten krijgen om mee te doen. Op de vraag wat heeft de 'koopzondag' de Christelijke gemeente gebracht antwoord ds. Van der Wel het volgende: "Het onderwerp koopzondag is binnen onze aan de orde geweest in een leerdienst en in verschillende morgendiensten. Veelal kwam aan de orde dat we niet in het 'defensief' moeten schieten. Uiteraard zijn er veel meer kerkgenootschappen en ik weet niet hoe het daar aan de orde kwam. Op 23 december was er koopzondag en toen zijn er ook allerlei activiteiten in de Stephanuskerk in het centrum geweest. Dit was een succes. Ik was deze dag verbaasd dat er door veel mensen gebruik werd gemaakt van de koopzondag. Hardenberg centrum heeft 19.000 inwoners, waarvan 14.500 aangesloten zijn bij een kerkgenootschap. De bezoekers waren veelal bewoners van Hardenberg want er waren niet veel vakantiegangers. Daarnaast was het slecht weer", vertelt ds. Van der Wel.

Stellingen

De avond begint met een korte inleiding en aan de hand van stellingen kan men ook vanuit de zaal reageren. "We gaan voor een open gesprek, waar alle aspecten aan de orde komen. Als burgers met elkaar over de koopzondag praten", vertelt ds. Van der Wel. Zoals ds. Van der Wel al in zijn column zegt vindt hij de rust erg belangrijk. "Het gaat niet alleen om het geloof maar vooral ook het sociaal belang. Een gezamenlijke rustdag in de 24-uurs economie lijkt mij erg belangrijk. Ook voor onze gezondheid is dit van groot belang. Ik zou dus graag tijdens deze avond niet alleen stil willen staan bij de loopzondag maar ook bij de gevolgen van onze 24-uurs economie".

Wat leuker maken

Ds. Van der Wel vervolgt: "De zondag is als vrije dag ingesteld omdat Jezus opstond op een zondag. Het leven won van de dood. Daarom wordt er iedere zondag een 'klein Pasen' gevierd. Waarop je volgens mij niet de hele tijd moet afvragen wat wel en niet mag. We kunnen de hand in eigen boezem steken, want waarom hebben de Christenen de zondag niet leuker gemaakt? Waarom is er een saaie dag van gemaakt waarop niemand wat mocht?". De Christenen in Hardenberg konden namelijk wel degelijk feest vieren: de avondvierdaagse is een groot evenement in Hardenberg, dit evenement is ooit bedacht door de kerken in Hardenberg. De kerk is een gebouw waar alle delen van de samenleving komen, een belangrijke ontmoetingsplek. Ook de 'derde helft' hadden we wel wat leuker kunnen maken".

'Kalm an'

Eduard Plate: "Naar aanleiding van de koopzondagen die er zijn geweest merk ik dat de mensen in Hardenberg wel trots zijn op de koopzondag. Ook is er weinig wanklank. De mensen hier hebben een hoge tolerantie". "Zo is de Hardenbergse bevolking. 'Leven en laten Leven'. Een prachtig voorbeeld hiervan is dat de Voorstraat toegankelijk is voor fietsers. Als je door de Voorstraat fiets zul je nooit nageschreeuwd worden. Doe je dit in een grote stad dan is het wel anders", vertelt ds. Van der Wel. Op de vraag als je in de toekomst kunt kijken wat de koopzondag betreft wat denkt u dan antwoord Eduard Plate het volgende: "We hopen dat we in het raadsbesluit in waarschijnlijk februari de ruimte krijgen voor 10, 12 koopzondagen en een wekelijkse koopzondag voor alle supermarkten. Hardenberg heeft een streekfunctie. We moeten het 'Gewoon Doen'''.

Ds. Van de Wel: "Als ik realistisch ben zal de ontwikkeling van de 'koopzondag' in Hardenbergs tempo gaan. Ik hoop dat het ons lukt om in Hardenberg collectieve rust te bewaren en dat de Hardenbergse groet lang bewaard blijft, 'Kalm an'".