Hardenberg

De Dedemsvaartse Petra zit vast in Varnasi India

Door de redactie

Petra van der Wal (58 jaar) uit Dedemsvaart is in januari van dit jaar naar India gegaan en vanwege een totale lockdown zit ze vast in Varanasi. Ze kan niet terug naar huis en heeft medicijnen nodig. Al vanaf 21 maart mag ze niet meer op straat komen. Politie loopt door de straten en drijft mensen met knuppels terug de huizen in.

Petra ging vanwege haar gezondheid naar India. Ze krijgt daar Ayurvedische behandelingen omdat ze een beenmerkziekte heeft en zich rustiger en prettiger voelt in een warm land als India. Ze ging niet alleen voor haar gezondheid maar ook voor het project waar ze mee bezig is. "Ik ben hier om me in te zetten voor gedegen onderwijs voor kansarme kinderen in India", legt Petra uit.

Vol enthousiasme vertrok ze in januari weer naar haar tweede thuisland niet wetende dat ze niet meer terug naar Nederland zou kunnen komen. Ze woont bij een Indiase familie in en krijgt daar ook haar eten en drinken. Ze wil graag terug maar is volledig afhankelijk van de ambassade die tot nu toe niets voor haar konden regelen. Ze moet vliegen vanaf Delhi, zo'n 900 kilometer verderop maar er is geen vervoer naar Delthi.

"Als ik op straat kijk, zie ik een verlaten staat. Af en toe zie ik een zwerfhond lopen, meer niet", legt Petra uit. Voor haar is het vooral zorgelijk omdat ze de nodige medicatie voor haar ziekte niet kan krijgen. "Ik heb injecties nodig en die kan ik niet krijgen", zegt ze bezorgd. Ze heeft elke dag contact met haar 82-jarige moeder die in Haulerwijk in Friesland woont. "We skypen en dat stelt haar ook gerust. Ik maak me wel zorgen dat er iets gebeurt en ik kan niet terug", zegt Petra.

Petra verveelt zich niet, ze maakt zich zelfs tussen vier muren nuttig. "Ik maak van de nood een deugd. Ik regel voedselpakketten voor arme families en ik wacht op een positief bericht van de ambassade." Ze is afhankelijk van de binnenlandse vluchten en een vlucht naar Nederland. "Ik ben niet bang maar soms word ik bang van alle reacties en berichten die ik uit Nederland krijg. Vandaag of morgen krijg ik vast bericht dat ik weer terug kan vliegen", zegt ze hoopvol.