Hardenberg

Dagboek van een leerkracht

Door de redactie

Onderwijsmedewerkers uit de gemeente Hardenberg houden een dagboek bij over hoe zij omgaan met het thuisonderwijs. Hieronder leest u het dagboek van juf Angela van obs de Ontdekking.

 

Inmiddels zijn we weer begonnen aan de derde week van de lockdown. Maar ik ben ook begonnen aan mijn derde week fulltime werken. Bizar om op deze manier je start te maken, maar we maken er het beste van! Gelukkig kennen de kinderen en ouders mij al van mijn afstudeerstage. De afgelopen weken heb ik ontzettend veel steun van ouders en collega's mogen ontvangen. Ook de juf die ik vervang heeft mij geholpen en ondersteund. Door al die lieve mensen heb ik snel orde in mijn chaos gekregen. Hoe die orde er uit ziet? Dat lees je hier!

 

Het thema waar we al een poosje over werken is de winter. Deze week gaan wij werken over de winterspelen. En die winterspelen worden thuis gespeeld!

In groep 1 wordt er flink gedobbeld. De kinderen moeten bijvoorbeeld dobbelsteenkaarten uitknippen en verspreiden in een ruimte. Vervolgens gooien ze met een dobbelsteen en moeten ze snel naar het goede kaartje rennen. Ook komen de kleuren aan bod. De dobbelsteenkaartjes hebben een kleur. Wanneer je dat aantal gooit moet je de kleur erbij zoeken. Op deze manier zijn de kinderen bezig met getalbeelden en kleuren. De meeste spellen die ik zelf verzin, bedenk ik aan de hand van het leerlijnenboek. Ik kies dan een doel uit of heb al een spel dat bij een doel past. Zo heb ik ook de taalspellen bedacht. Ik heb een winterkledingrace gemaakt. Aan de hand van speelkaarten moesten de kinderen zich warm aankleden, wie is er als eerst winterklaar? Het kost wel wat meer tijd om zelf spellen te bedenken, dat hoef ik jullie niet te vertellen. Daarom kies ik er voor om bepaalde activiteiten zelf te bedenken en andere van internet af te halen. Ik probeer zoveel mogelijk werkbladen te combineren met spellen. Zo kwam er een vraag vanuit een kind om de cijfers 1 tot 5 te leren schrijven. Deze heb ik aangeboden via de werkbladen, de overige dingen op de weektaak waren spellen. Elke dag krijg ik foto's van de ouders die trots het werk van hun kind laten zien. Voor mij is dit ook genieten. Ik zie het plezier van de kinderen en het resultaat wat zij neerzetten. Ze hebben allemaal een prachtige iglo gemaakt waar ze zelf in pasten, ik heb heel veel ijsberen in de woonkamers gezien en ik kon meekijken met de filmpjes hoe ze de dobbelsteenspelletjes speelden.

 

De winterspelen in groep 2 gingen heel anders. Zo moesten zij hun eigen winterverhaal maken mét illustraties. Er waren denkspellen zoals een woordzoeker, kleur de goede klank en het tellen van hoeveelheden. Maar de meeste spellen gebeurden tijdens onze Meetmomenten. Elke dag zie ik groep 2 in Meet en doe ik verschillende activiteiten. Zo moesten ze woorden en cijfers raden, sommen oplossen of splitsingen maken met blokken. Tijdens de Meet heb ik een boek gelezen. Hier doe ik dan meerdere dagen over. Ik merk dat ze daar ontzettend van genieten. Ze zitten lekker in hun stoel en verdwijnen in het verhaal of ik zie ineens een voorhoofd op mijn scherm omdat het zo spannend is dat ze er bijna inkruipen. Vrijdag kreeg ik het eerst niet voor elkaar dat de webcam het deed waardoor we maar weinig tijd hadden op de Meet. Dit vonden wij allemaal erg jammer. Helaas horen dat soort onvoorziene gebeurtenissen er ook bij.

Na de Meet blijft groep 2 altijd nog even hangen, dan wordt er met elkaar gespeeld. Dit is uit initiatief van de kinderen zelf. De behoefte naar het sociale contact is erg groot en wordt op deze manier een beetje verholpen. Ze vertellen mij dan de dag erna wat ze gespeeld hebben en soms mag ik nog even meespelen. Altijd leuk natuurlijk!

 

Voor groep 3 is het herhalingsweek lijn 3. Het thema is vorige week afgesloten. Op eigen niveau worden er verschillende spelletjes gespeeld: dobbelsteenlezen, slangenspel, vliegenmepspel en sneeuwballengevecht. Ja, sneeuwballengevecht. Ik heb blaadjes met woorden erop (passend bij de extra leerbehoefte van het kind). Ze knippen deze uit, maken er propjes van en gooien maar! Wat er naar je toe gegooid wordt, lees je voor en dan mag je het teruggooien. Dit was een groot succes! Het is helaas niet altijd lang leve de lol. In de Meet deden wij hele serieuze dingen. Wij deden namelijk iets nieuws. Elke dag werd er een andere bladzijde uit het rijtjesboek herhaald en deze gingen wij racelezen. Eerst deed ik voor en daarna samen koor. Dit wel in aparte groepjes omdat ik wilde aansluiten op de behoeftes van de kinderen. Daarna mochten ze nog even oefenen met de papa of mama naast hen, maar daarna gingen wij op tijd lezen. Ik hield dit bij in een schema en op vrijdag keken wij welke dag het snelste gelezen was. Dit was natuurlijk voor iedereen anders. Als jij op dinsdag het snelst hebt gelezen dan is er volgende week dinsdag iets voor jou. In een grabbelton heb ik allemaal prijsopdrachten, deze worden per dag gegrabbeld en kunnen dan uitgevoerd worden. Hier worden de papa's en mama's ook in meegenomen. Op vrijdag hebben wij de week afgesloten met een Meetbingo van lijn 3. En zeker weten dat je daar ook bij kon winnen!

 

Ik begin vrijwel altijd op maandag met het maken van de weektaken. Ik verdeel de dagen over de groepen, omdat ik drie groepen moet voorzien van een weektaak en het bijbehorende werkpakket. De eerste twee weken zat mijn energie daar compleet in. Dit is de eerste week dat ik zelf het gevoel heb dat ik het in de vingers krijg. Ik voorzie de weektaken van illustraties ter verduidelijking. Ik merk dat dit werkt, want er komen weinig vragen en ik krijg veel positieve reacties hierop. Het is voor mij nog steeds zoeken hoe ik alles vorm wil geven en waar ik goed aan doe. Deze week zag ik de kinderen van groep 2 en 3 dan elke dag één moment. Volgende week ga ik deze momenten verdelen. Beide groepen twee momenten en de vakken worden dan ook verdeeld. Ouders komen elke vrijdag pakketten halen, kinderen mogen mee en op die manier hebben wij dan in real life contact. Ik denk dat ik dat de waardevolste momenten vind. Al moet ik zeggen dat ik het zien van de inzet van ouders en kinderen ook heel waardevol vind. De creativiteit en het plezier die zij hebben en die ik mag zien van hen allemaal, maakt het deze lockdown zeker waard om extra tijd en moeite te stoppen in het werk wat ik ze meegeef.