Hardenberg

Dagboek van een leerkracht

Door de redactie

Juffen uit de gemeente Hardenberg houden een dagboek bij over hoe met omgaat met het thuisonderwijs. Hieronder leest u het dagboek van Juf Jolande, leerkracht laagland OBS de Expeditie

Maandag 4 januari 2021

Na twee heerlijke weken kerstvakantie, mocht ik weer naar school voor een online studiedag. Vandaag een dag vol informatie over het stimuleren van autonomie bij kinderen. Gelukkig konden we met vier collega's in een lokaal zitten. Toch fijn om mijn collega's lijfelijk te zien en te spreken. Even kletsen over de vakantie en die nare, maar toch nodige lockdown. We zijn het er allemaal over eens dat het zo jammer is dat we de leerlingen niet in de klas hebben. Na de studiedag zijn we nog flink aan de gang gegaan om alles klaar te maken voor het online lesgeven. We hebben iets leuks bedacht zodat we de leerlingen toch even kunnen zien.

Dinsdag 5 januari 2021

Daar gaan we dan! Bijna alle kinderen zitten klaar in Google Classroom, we tellen af van 10 naar 0 en ploppen de kinderchampagne open! Leuk om iedereen even te zien en dat vinden de kinderen zelf ook. Even elkaars gezicht zien. Ook al is het online. Samen met de andere leerkrachten hebben we 'goody bags' klaar staan. Hierin zit de weektaak en alle materialen die de leerlingen nodig hebben om thuis te kunnen werken. We gaan bij de leerlingen langs om alle tasjes bij de voordeur af te leveren. Zo zien we de kinderen toch even en kunnen we de sfeer proeven. Hebben ze een leuke vakantie gehad? Zijn ze er klaar voor om online aan de gang te gaan? Heerlijk om de blije gezichtjes te zien die verrast worden door de leerkrachten aan de deur.

Woensdag 6 januari 2021

Vandaag werk ik thuis en mijn werkplek aan de keukentafel is ingericht. Handleidingen, Snappet, Google Classroom, Basispoort, alles staat klaar. Uiteraard staat mijn kopje koffie naast de laptop. Prettig dat mijn zoontje van 1,5 jaar vandaag bij opa en oma is. Ik zit klaar voor de dagelijkse online meeting met de kinderen van Laagland. De eerste leerlingen komen online. Snel nog contact opnemen met ouders om de laatste leerlingen ook online te krijgen. Helaas lukt het niet om de laatste leerling ook toe te voegen. Dan maar verder met de kinderen die er wel zijn. Even kletsen, dagen van de week benoemen, etc. Daarna een prentenboek voorlezen en bespreken. Het uur vliegt voorbij. Toch baal ik dat ik die ene leerling niet gesproken heb. Vader nog een keer bellen. Ik blijk naar het buitenland te bellen, zou dit wel goed gaan? Uiteindelijk vader aan de lijn en hij zorgt ervoor dat zijn zoon online komt op zijn Chromebook. Fijn! Ik zie hem enthousiast op mijn scherm en we gaan samen met de andere leerling van groep 4 de weektaak bij langs. Dan vertelt hij dat zijn vader in Afrika zit. Oeps, dat zal dan wel een duur telefoongesprekje zijn geweest! We gaan verder met de instructie van groep 4 en dan is het alweer 12 uur. De kinderen kunnen nu zelfstandig verder en ik ben de hele dag bereikbaar om vragen te beantwoorden en hulp te bieden. Inmiddels vierkante ogen gekregen en toe aan een kop koffie. Gelijk maar een frisse neus halen en de middag gebruiken om logboeken in te vullen en een E-learning af te maken.

Donderdag 7 januari 2021

Ik ben weer een dagje thuis aan het werk. Vandaag is mijn zoontje gezellig bij me, maar dat maakt het online lesgeven toch wat lastiger. Hij kwettert vaak door de gesprekken heen of is luidruchtig aan het spelen. Gelukkig vinden mijn leerlingen dat niet erg. Iedereen was vanochtend op de afgesproken tijd online. We hebben een paar liedjes gezongen, besproken welke dag datum en seizoen het is. Daarna tijd voor een prentenboek over de winter. Het boek sprak de kinderen aan en ze konden na het verhaal veel vertellen over wat ze gehoord en gezien hadden. We hopen dat het vandaag gaat sneeuwen, want dat was vanochtend op het journaal. Alleen groep 3 blijft in Google Classroom en we gaan samen aan het werk met Lijn 3. Ik kan mijn scherm met ze delen, dus we kunnen goed aan het werk met de oefeningen en opdrachten. Na de instructie mogen de kinderen zelf aan het werk uit het werkboek. Het was fijn dat ze goed mee gedaan hebben. Een tijdje later krijg ik al foto's van het werk. Heerlijk dat de kinderen zo enthousiast aan het werk gaan. Nog even een belletje tussendoor van een ouder met de vraag hoe basispoort werkt.

Tijd voor groep 4, maar de kinderen komen niet online. Ook na een aantal berichten te hebben gestuurd naar de ouders lukt het me niet om contact te krijgen. Jammer, ik had ze graag even gezien en geholpen met hun werk. Ik zag op Snappet dat er nog niet zoveel gedaan is vandaag. Hopelijk spreek ik ze later op de dag.

Vanmiddag heb ik de e-learning afgerond en heb ik het certificaat binnen. Dat is fijn! Onder het genot van een kop thee, zie ik mijn collega's online tijdens een teamvergadering. Even checken hoe het contact verloopt met de kinderen en andere zaken bespreken. Na de teamvergadering nog even de logboeken bijwerken en controleren wat er vandaag door de leerlingen is gemaakt. Helaas heb ik de kinderen van groep 4 niet meer gesproken. Ik hoop dat het allemaal lukt thuis. Gelukkig hebben we net met collega's besproken dat er een aantal kinderen in de ochtend mogen komen werken op school! Dan kunnen we de kinderen beter helpen en dat is een prettige gedachte.

Mijn werkweek zit er weer op. Een bijzondere, intensieve week. Een week waarin je beseft dat je leerkracht bent geworden om leerlingen te helpen, écht te helpen. Het lesgeven op afstand voldoet hier niet aan. Ik hoop dat we samen de schouders eronder kunnen zetten, zodat we zo snel mogelijk weer met z'n allen op school kunnen zijn. Want ik mis de kinderen nu al!