Hardenberg

Dagboek van een leerkracht

Door de redactie

Onderwijsmedewerkers uit de gemeente Hardenberg houden een dagboek bij over hoe zij omgaan met het thuisonderwijs. Hieronder het dagboek van juf Illona Bennink, leerkracht Hoogland obs de Ontdekking.

Maandag 1 februari:

De voorbereiding van de vijfde week van thuiswerken begint voor mij al in het weekend. Even de lessen doornemen, voor mezelf noteren wat ik moet doorgeven aan de kinderen etc. Ik geef mijn lessen veelal vanuit huis, aangezien mijn 2 zoons ook thuis werken. De oudste zit in groep 5, de jongste in groep 3. Dit vergt een strakke planning. Rond 8 uur zit ik achter mijn laptop en zet ik al mijn lessen klaar en lees ik nog snel even mijn voorbereiding door. Om half 9 lees ik samen met mijn jongste zoon in zijn leesboekje en nemen we zijn taken door. Om 8.45 uur snel ik naar mijn laptop om mijn groep 7/8 te zien op Meet. We nemen even de week door. Het nieuws is bij hun ook binnengekomen dat we vanaf 8 februari weer naar school gaan. Vrijwel iedereen vindt dit fijn, alhoewel een enkeling het ook wel fijn vindt om thuis te werken. Maar het contact met klasgenoten wordt wel gemist. Er wordt wel heel veel onderling op Meet overlegd, maar dit is toch anders dan met elkaar in een klas te zitten.

Iets voor 9 uur beëindigen we het gesprek en zet ik snel mijn jongste zoon op Meet voor zijn leesles. Tussen 9 en 10 uur zie ik groep 6, 7 en 8 om de beurt voor hun rekenles.

Daarna is het even pauze. Nou ja, pauze......snel iets drinken en wat fruit. En ondertussen berichtjes via de app en de Snappet chat beantwoorden. Vervolgens de lessen voor spelling en taal klaarzetten. Mijn eigen kinderen weer aan het werk zetten en dan van 10.30 - 11.00 uur spelling dictee en uitleg taal geven aan groep 7 en daarna groep 8.

Tussen 11.00 en 12.00 zit ik in Meet om kinderen te helpen, die vragen hebben. Of om gewoon even gezellig te kletsen, want daar hebben sommige kinderen ook behoefte aan.

Om 12.00 uur sluit ik mijn laptop af en ga ik een rondje met onze hond lopen en vervolgens eet ik samen met mijn kinderen een broodje.

Om 13.00 uur zit ik weer achter de laptop, met mijn jongste zoon naast me. Hij moet nog een aantal taken maken, de oudste zit op Meet met zijn klas. Ondertussen doe ik mijn administratie en vul mijn logboeken in. Ook check ik hoe iedereen z'n werk heeft gemaakt.

Daarna bereid ik mijn lessen voor de volgende dag voor. Vanavond nog een MR ¿ vergadering van de school van mijn kinderen en deze maandag is weer voorbij gevlogen!

Dinsdag 2 februari:

De ochtend start met rustig ontbijten met de kinderen. Dit is wel een voordeel van thuiswerken. Anders zijn de ochtenden meestal wat gehaaster. Eten, aankleden, snel de auto in, kinderen naar de opvang brengen en dan naar school. Dit gaat nu een stuk gemoedelijker. Rond 8 uur start ik de laptop weer op en zet alles voor de ochtend klaar. Om half 9 wordt er bij ons thuis gelezen.

Tussen 9.00 en 10.00 geef ik weer de rekeninstructies aan groep 6,7 en 8. Met groep 6 staat cijferen ¿ op het programma. Op school doen we dit op papier en alle kinderen hebben ook een papier hiervoor mee naar huis gekregen. Niet iedereen heeft dit meer bij de hand, dan maar op een kladpapiertje. De sommen die gemaakt moeten worden, heb ik in Classroom gezet. Na de uitleg kunnen ze hiermee aan de slag. Dan door naar groep 7. Ook zij hebben cijferen, maar dan x sommen. Ondertussen komen er allemaal app berichtjes binnen. De kinderen van groep 6 kunnen de sommen niet vinden op Classroom....Ojee.....de sommen niet opengezet......dus kunnen ze er niet bij. Tijdens de uitleg van groep 7 even snel openzetten. Je kunt het allemaal nog zo goed voorbereid hebben, ook juffen vergeten weleens iets.....Gelukkig begrip van alle kanten!

Na de uitleg bij groep 7, naar groep 8. Ook hier een aantal vragen. Bij rekenen groep 8 werkt ieder aan zijn eigen taken. Dus verschillende vragen, van rekenen met priemgetallen, naar sommen uit een verhaal halen en uitrekenen.

Tussendoor blijven de appjes binnenkomen met foto's van het cijferen van groep 6. Ze moesten mij een foto van hun gemaakte werk sturen. Ook nog een filmpje van een leerling, die een vraag had over een som en dit via een filmpje met mij deelde. Even een filmpje teruggestuurd met hoe je de som moest uitrekenen. En zo weer op verschillende manieren rekenen uitgelegd.

Om half 11 zie ik groep 7 voor de uitleg van taal en daarna groep 8. Er zijn geen vragen en iedereen kan weer verder. Tussen 11 en 12 uur zit ik op Meet om eventuele vragen te beantwoorden. Het is rustig vandaag, weinig vragen. Wel een aantal kinderen, die het gewoon fijn vindt om even te komen kletsen of te werken tijdens dit uurtje. En ook dat is ook prima.

's Middags om 13.00 uur geef ik een les begrijpend lezen. We lezen een tekst over de leeuwen in Artis. Sommige leerlingen hadden hierover al iets op het jeugdjournaal gezien. We hebben een aantal vragen behandeld en als afsluiting een sleutelschema gemaakt.

De rest van de middag gebruik ik om de logboeken in te vullen en de lessen voor morgen weer voor te bereiden. Ook hebben we nog scrumvergadering met de collega's. We blikken alvast vooruit op volgende week, als we weer naar school gaan. Hoe gaat het er dan uit zien? Eerst ook maar eens de persconferentie van vanavond afwachten.

Woensdag 3 februari:

Vanmorgen weer hetzelfde ritueel als de vorige ochtenden. Ook vandaag weer instructies van rekenen voor alle groepen. We gaan van de breuken (groep 6), naar de procenten (groep 7), naar rekenen met kwadraten en wortel trekken (groep 8). En voor je het weet is het 10 uur. Mijn jongste zoon heeft net via zijn Meet even een speelafspraak gemaakt voor vanmiddag. En ooooo wat mist hij het spelen, dus helemaal blij dat het vanmiddag een keer kan.

Na de pauze doe ik met groep 7 en daarna groep 8 een werkwoordendictee, om vervolgens weer in het vragenuurtje van 11 tot 12 te belanden. Er komen weer diverse vragen voorbij.

Om 12 uur is onze hond aan de beurt voor een rondje bij ons door het bos. Tijdens de wandeling nog even een telefoontje plegen en een app sturen. Normaal gesproken neem ik mijn telefoon niet mee.....om even niet bereikbaar te zijn. Maar goed had 'm nu wel bij me. Weer thuis een broodje eten en ondertussen een appje van mijn collega Inge om even te Meeten. Even overleggen over morgen, want dan ben ik vrij. Mijn zoon komt al even binnen vragen of hij nog even een broodje voor mij moet smeren. "Doe maar een broodje appelstroop". Na een paar minuutjes komt hij terug met een broodje appelstroop voor mij, lief! We overleggen even kort over morgen en dan staat de speelafspraak van mijn zoon voor de deur. De kinderen gaan spelen en ik duik weer achter de laptop. Later in de middag nog even overleg met mijn andere collega Angelique over de planning van volgende week. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de regels voor volgende week eruit gaan zien, dus dit wachten we nog maar even af.

En zo is de woensdag ook weer voorbij gevlogen.........vanavond nog even sporten en dan op de bank! En morgen een vrije dag!

Vrijdag 4 februari:

Op vrijdag ga ik altijd naar school toe. Mijn man is dan thuis voor de kinderen en dus zit ik om half 8 in de auto richting Hardenberg.

Vandaag staat in het teken van de voorbereiding voor maandag als de school weer opengaat. Er worden geen online lessen gegeven vandaag. Dus we hebben de hele dag de tijd om na te denken over de inrichting van de klas en het maken van de planning. En die tijd hebben we ook wel nodig.

In de ochtend zijn we druk bezig met overleggen hoe we de middagen gaan vormgeven. We maken opdrachtkaarten voor de kinderen van Hoogland in het thema van de hunebedbouwers. Met dit thema hebben we afgelopen week al even een begin gemaakt bij de online lessen. Tot de voorjaarsvakantie gaan we hier op school mee verder. De klas wordt weer ingericht naar de nieuwe maatregelen.

Aan het eind van de middag zijn er nog wat tasjes, die rondgebracht moeten worden naar een aantal leerlingen. In de tasjes een recept en spulletjes om een cake te bakken. Ook zit er een briefje in met de boodschap: Bak er wat lekkers van! En dat gaan we volgende week ook weer doen op school! We maken er weer wat moois van! Maar eerst.......weekend!