Kampioenen

Dagboek van een leerkracht

Door de redactie

Juffen uit de gemeente Hardenberg houden een dagboek bij over onderwijs thuis. Hieronder leest u het dagboek van Juf Eveline, leerkracht laagland OBS 't Spectrum.

 

Dinsdag 5 januari 2021

We beginnen om 9 uur op Meet. We praten even kort over de vakantie. Een vakantie die bij de meeste niet geheel als vakantie is ervaren. Maar fijn om even lekker thuis te zijn, niets te hoeven en de feestdagen met je gezin te vieren, daarvan hebben ze allemaal genoten. Ik ben blij alle gezichtjes weer te zien op Meet. Na een gesprekje beginnen we met de lessen. Om en om hebben groep 3 en groep 4 les. Sommige kinderen kiezen ervoor om 'te blijven hangen' op Meet, terwijl andere er voor kiezen om steeds opnieuw in te loggen. Het is even zoeken deze dag. Maar omdat we het al hebben geoefend voordat de lockdown begon, lijkt het ook wel weer vanzelf te gaan.

 

Woensdag 6 januari 2021

De kinderen druppelen binnen, digitaal dan. Er wordt gekletst, er is tijd voor een grapje. En ondertussen wordt er hard gewerkt. Ik ben trots, dat de kinderen uit zowel groep 3 als groep 4 dit zo ontzettend goed oppakken. Ze missen het contact met elkaar, de lessen live en het contact met de juf. Gelukkig spreken ze ook onderling codes af voor op Meet, zodat ze met elkaar kunnen kletsen. We rekenen, lezen, maken de lessen van taal en spelling en schrijven een bladzijde. Tussendoor is er tijd voor Just dance, want ook dit kan digitaal! Daarna doen we een tekendictee. Wat een gekke tijd is dit, maar kinderen zijn zo ontzettend flexibel. Ze doen het gewoon. Het lukt ze. Wat een toppers!

 

Donderdag 7 januari 2021

Er komt steeds meer logica in het werken thuis. De meeste kinderen blijven gedurende de gehele ochtend online. Uiteraard voor de lessen, maar ook voor de gezelligheid. Met sommige kinderen heb ik een éém op éém afspraak staan, om een bepaald vak even samen te bekijken. Online is maar online, maar wat fijn dat het zo kan. Dat ik alle kinderen zie en spreek. Die dikke knuffel, die komt zodra we weer open mogen.

 

Vrijdag 8 januari 2021

Ik begin deze dag met een evaluatie met de kinderen. We zijn inmiddels al één hele week thuis; hoe vinden jullie het thuis werken? Wat kan er beter of anders? Wat mis je? De meeste zijn wel tevreden over de manier van werken, maar missen ontzettend de schoolsituatie. De contacten met elkaar, de juf. "Alles is nu zo anders". Om 9 uur start de leesles van groep 3. Alle kinderen doen enthousiast mee met letters en woorden flitsen. Het oefendictee doen we ook via Meet. Daarna gaan de kinderen aan het werk met het werkboekje. Om half 10 komt groep 4 binnen op Meet. Sommige kinderen zijn al fanatiek aan het werk geweest en hebben het één en ander klaar. Andere kinderen krijgen op dat moment instructie. Daarna volgt een werkperiode, met tussendoor een pauze en Just Dance. Later deze ochtend volgen de instructies voor lezen, taal en spelling. Op het eind van de ochtend wensen we elkaar een heel fijn weekend. We 'zien' elkaar maandag weer!