Hardenberg

Dag van de Taal zeer druk bezocht

Door de redactie

De Bibliotheek en het TaalFestival hebben de handen ineengeslagen en hebben samen een dag vol activiteiten rond taal en lezen georganiseerd in het LOC+ te Hardenberg. Op zaterdag 2 november was er van 10.00 tot 15.00 uur van alles te doen rondom het thema Taal. Alle activiteiten waren gratis toegankelijk.

Het TaalFestival heeft samenwerking gezocht met de bibliotheek Hardenberg die normaliter begin november haar open dag organiseert, tegelijk met de aftrap van 'Nederland leest'. Het bleek een uitstekende combinatie, twee evenementen die elkaar volledig aanvulden. Het evenement trok veel bezoekers van jong tot oud.

Er werden veel verschillende activiteiten georganiseerd, door de bibliotheek, Cultuurkoepel Vechtdal, Fablab, Alfa-college en Taalfestival Hardenberg; allen met het gemeenschappelijke thema taal. Of het nu een workshop as van de taalambassadeurs over laaggeletterdheid of een lezing over dialect, het ging over taal. Voor de kinderen waren er onder andere knutselactiviteiten rondom Dikkie Dik, en konden ze met de échte Dikkie Dik op de foto.

Dichter*es van het TaalFestival Hardenberg

Een belangrijk onderdeel van het TaalFestival was de verkiezing van de dichter*es van het TaalFestival Hardenberg. Verschillende dichters uit de gemeente hadden zich middels een gedicht aangemeld voor deze verkiezing. De gedichten zijn beoordeeld door een jury en op een aantal criteria getoetst. Daarnaast kon het publiek via de Toren en Social Media ook een stem uitbrengen. De winnaar krijgt een jaar lang de titel Dichter*es van het TaalFestival Hardenberg 2019 en maakt op verzoek een gedicht over een bepaalde gebeurtenis. Alle dichters hebben zaterdagmiddag hun ingezonden werk voorgedragen waarna de uitreiking plaatsvond. Gerrit van Faassen ging er met winst vandoor en mag zich een jaar lang Dichter van het TaalFestival Hardenberg 2019 noemen. Van zijn hand zullen het komende jaar verschillende gedichten in weekblad De Toren geplaatst worden. Het is de bedoeling om het TaalFestival als een jaarlijks terugkerend evenement op de kalender van Hardenberg te plaatsen.