Hardenberg

Cursus voor naasten van mensen met dementie

Door de redactie

Op donderdag 20 juni start een cursus voor mantelzorgers van mensen met dementie. Deze bijeenkomsten voor naasten wordt georganiseerd door het mantelzorgteam van Saam welzijn en zal plaatsvinden in Kulthurhus de Mozaïek in Lemelerveld.

Als iemand lijdt aan een vorm van dementie dan heeft dat niet alleen gevolgen voor de persoon zelf maar ook voor de omgeving. Het omgaan met een naaste met dementie valt niet altijd mee. Vaak komen er bij de naastbetrokkenen allerlei vragen op, zoals: 'Hoe ziet de toekomst eruit?', 'Hoe kan ik omgaan met bepaald gedrag?', 'Waar kan ik terecht voor hulp?' of 'Hoe houd ik het zelf vol?'

De cursus is erop gericht naasten beter te leren omgaan met de situatie. De deelnemers krijgen inzicht in het proces en kunnen ervaren hoe het is om bijvoorbeeld overprikkeld te raken. Daarnaast is er gelegenheid om ervaringen en tips uit te wisselen. Er zijn in totaal 5 bijeenkomsten van 2 uur.

Onderwerpen die aan de orde komen: Werking van het brein (bij dementie); Gevolgen van de aandoening voor de persoon zelf en voor de omgeving; Communicatie en dagelijkse omgang met een naaste met dementie; Omgaan met lastige situaties; Zorgen voor jezelf, hoe doe je dat?; Waar vind je hulp en steun?

De cursus wordt gegeven op 20 juni, 4 en 18 juli, 5 en 19 september, telkens van 9.30 tot 11.30 uur. De locatie is Kulturhus de Mozaïek aan het Kroonplein 58 in Lemelerveld. Deelname is gratis. Voor aanmelding en informatie kunt u terecht bij Ilja Bomers, mantelzorgteam SAAM Welzijn: 0572-372882, 06-19218070 of i.bomers@saamwelzijn.nl.