Hardenberg

Combibaan Gramsbergen als eerste open

Door de redactie

Leden van IJsvereniging Ons Genoegen konden vandaag voor het eerst weer hun baantjes rijden. De Combibaan in Gramsbergen was weer open, zij het met beperkingen.

De zon heeft inmiddels al zoveel kracht dat de kwaliteit van het ijs wordt aangetast. Om het ijs van voldoende kwaliteit te kunnen houden is besloten de baan niet te openen tijdens de middaguren waarin de zon het felst schijnt. De baan is alleen geopend van 10.30 tot 12.00 uur en van 18.00 tot 19.30 uur.

Naast de ijskwaliteit spelen ook de coronamaatregelen een rol. Er mogen niet teveel mensen tegelijkertijd op de baan omdat het mogelijk moet zijn om voldoende afstand tot elkaar te kunnen houden. Wie wil schaatsen moet daarom vooraf reserveren. Daarbij hanteert de vereniging verschillende tijdsloten waarin een maximumaantal mensen anderhalf uur lang kan schaatsen. Vanwege de beperkte mogelijkheden heeft de vereniging besloten dat voorlopig alleen vaste leden kunnen reserveren.

Andere ijsbanen

Andere ijsbanen in de gemeente Hardenberg zijn vandaag nog gesloten, maar werken eraan om morgen eventueel open te kunnen. Zo heeft ijsvereniging Sluis 6-7 in Dedemsvaart te maken met bros ijs. Door water over de ijsvloer te laten vloeien hoopt de vereniging de ijsvloer te versterken. IJsbaan van Nooitgedacht in Slagharen is op de meeste plekken (bijna) dik genoeg, maar de plek waarop de schaatsers het ijs opgaan is nog te dun. Daarom bekijkt men op vrijdagochtend of dat verbeterd is en of de baan dan open kan. Plaatselijk Belang Sibculo waarschuwde donderdagmiddag de inwoners dat het ijs op de Spartelvijver nog niet dik genoeg is en dat het op zijn vroegst pas vrijdag of zelfs zaterdag veilig betreden kan worden. Datzelfde geldt voor de ijsbaan in Balkbrug. Alle verenigingen raden de schaatsliefhebbers aan om de websites of facebookpagina's van de lokale schaatsverenigingen te volgen. Daarop wordt de actuele situatie bijgehouden.

Een uitzondering is Hou Streek in Hardenberg. Deze vereniging maakte op woensdag op de eigen site bekend dat de baan op de Boshoek niet open zal gaan, ongeacht de ijsdikte. De vereniging wil in deze coronatijd geen enkel risico lopen en stelt de gezondheid van schaatsers en baanmedewerkers voorop.