Hardenberg

Coffeeshops zijn een middel om straatverkoop/overlast te voorkomen

Door de redactie

De redactie vroeg de politiek partijen inde gemeente Hardenberg om op de vollgende stelling te reageren:

CDA

Het CDA is niet voor of tegen een coffeeshop, maar wij zijn van mening dat een coffeeshop niet perse een middel is om dit probleem te voorkomen. Een coffeeshop onder regie van de gemeente zorgt ervoor dat een grote groep legaal cannnabis kan kopen. Maar die groep zorgt niet voor straatverkoop en overlast. Juist de groep 18- en de gebruikers van andere middelen zoals GHB, coke, etc die niet in een coffeeshop terecht kunnen, zorgen voor overlast en risico's. En die groep neemt toe, ook in onze gemeente. Een appje naar de dealer is zo gedaan en binnen enkele minuten, wordt het middel thuis bezorgd. Ouders hebben vaak niet door wat er speelt. Wij vinden het daarom van groot belang dat jongeren weten wat drugs met je doen en wat de risico's zijn. Het CDA vindt dat de gemeente en politie op dit gebied controlerend en hard mag optreden.

PvdA

Een coffeeshop is een effectieve manier om de straatverkoop van (soft)drugs en hiermee gepaarde overlast te verminderen. Echter werkt het huidige softdrugsbeleid, waarbij de verkoop van softdrugs wordt gedoogd maar de wietteelt verboden is, criminaliteit in de hand. De PvdA vindt daarom dat wietteelt en coffeeshops legaal moet worden. Dat schept duidelijkheid en het maakt Nederland veiliger omdat het verdienmodel voor criminelen wegvalt. Het levert ook accijnsinkomsten op én maakt coffeeshops volledig legaal. De besparing op (onnodige) politie en justitiecapaciteit kan daardoor meer gericht ingezet worden op de bestrijding van harddrugs.

OpKoers.nu

Coffeeshops zijn een middel om straatverkoop/overlast te voorkomen. OpKoers.nu is het eens met deze stelling en dan kijken we naar Coffeeshop Far Out in Dedemsvaart. De afgelopen tien jaar hebben we geen klachten van overlast gehoord van de enige coffeeshop in onze gemeente. Het is echter geen oplossing voor de huidige problemen in Hardenberg, het betreft hier jongeren vanaf 12 jaar die benaderd worden door criminele figuren met als doel deze (veelal kinderen nog) afhankelijk te maken. Terecht dat alles op alles wordt gezet om die ontwikkeling tegen te gaan. Maar laten we niet vergeten om het bij de kop aan te pakken en niet bij de staart, want dat is te laat.

50 Plus

50PLUS Hardenberg is van mening dat deze stelling wel heel simpel is. Hier zou kunnen worden geconcludeerd dat het toelaten van een coffeeshop alle problemen in een keer oplost. 50PLUS Hardenberg wil dit graag breder trekken. Door bijvoorbeeld softdrugs uit de criminele sfeer te halen en nederwiet te legaliseren. Dit onder strenge en strikte voorwaarden en vergunningen. Er moet stevig toezicht komen op coffeeshops waarbij leeftijdscriterium vanaf 18 jaar, het niet aanwezig zijn van harddrugs en afstand van scholen van groot belang is. Resumerend: 50PLUS Hardenberg is niet tegen coffeeshops wanneer de regel- en wetgeving op een correcte manier wordt uitgevoerd.

ChristenUnie

Het huidige drugsbeleid is tweeslachtig en we zien met eigen ogen dat het niet werkt; het lijkt eerder een impuls voor georganiseerde criminaliteit. Zeker als we ons realiseren dat een deel van de gebruikers onder de 18 jaar is en dus (terecht) geen toegang heeft tot coffeeshops. De ChristenUnie gelooft daarom niet in gedoogbeleid voor coffeeshops. Legalisering levert geen drugsvrije maatschappij op, het is een schijnoplossing. Wij willen juist meer aandacht voor begeleiding, goede verslavingszorg en ontmoediging van drugsgebruik, maar vooral voor preventie. Drugsgebruik is niet risicoloos en de gevolgen ervan blijven vaak niet beperkt tot de gebruiker.

GroenLinks

Eens, als softdrugs verkrijgbaar zijn bij coffeeshops kan er beter toezicht op worden gehouden en zal er minder bij de straatdealer worden gekocht. Een coffeeshop moet aan een rits regels en voorwaarden voldoen, zo zullen ze niet verkopen aan minderjarigen en ook niet meer dan vijf gram. Consumenten kunnen er het nodige advies krijgen zodat ze verantwoord cannabis kunnen gebruiken. Maar natuurlijk los je hier niet alles mee op. Goede voorlichting en preventiebeleid voor jongeren is ook van groot belang. Landelijk moeten we zo snel mogelijk naar de legalisering van wietteelt. Zodat wietteelt uit de criminaliteit verdwijnt en er controles kunnen plaatsvinden.

VVD

Van deze stelling zijn wij niet overtuigd. Wij hebben ook niet de illusie dat de komst van een coffeeshop straatverkoop voorkomt. Wat de VVD betreft moet er wel hard worden opgetreden tegen straatverkoop aan jongeren.

D66

De oplossing ligt niet alleen bij coffeeshops. We weten wel dat er scholieren zijn, die aangeven dat meer coffeeshops gewenst zijn. Scholieren in zowel Dedemsvaart als Hardenberg zeggen dat er veel gehandeld wordt op straat, wat behoorlijk onwenselijk is. Daarom is een extra verkooplocatie wel een goed idee. Maar wij willen verder: D66 pleit al jaren voor een regulering van de gehele softdrugs-keten. Niet alleen de verkoop maar ook de teelt en de inkoop moet in de legaliteit komen omdat vooral daar veel criminaliteit is. Die legalisering willen we wel koppelen aan een goed werkend preventiebeleid.