Hardenberg

Carnaval, waarom moeilijk doen als het samen kan

Door de redactie

Zondag 17 februari was de Pancratiuskerk in Langeveen kleurrijk met ballonnen en serpentines versierd voor de carnavalsviering van de Turftrappers. Een groot aantal kinderen was in carnavalskleding naar de kerk gekomen. Samen met prins Paul, adjudant Herman, jeugdhoogheden Thijmen en Milan, de Raad van Elf, dansmariekes en een groot aantal oud-hoogheden zorgden ze voor veel vrolijkheid in de kerk.

Elkaar de gek aansteken

Diaken Huitink ging voor tijdens deze carnavalsviering, op carnavalsklompen en met een rode toeterneus bij de hand. Hij ging met de carnavalisten in gesprek over carnaval, het feest van elkaar de gek aansteken. Bij de Top2000 in Albergen had prins Paul hem al gezegd dat hij hield van een kort gebed en een lange metworst. De diaken gaf hem nu echter de keuze, terwijl hij een lange metworst van slagerij Hulshof voor de dag haalde: "Een kort gebed òf een lange metworst?" Dat werd natuurlijk de lange metworst, die bij de uitgang verdeeld werd onder de kerkgangers.

Samen vieren

Maar carnaval is niet alleen elkaar de gek aansteken. Carnaval is ook saamhorigheid, verbondenheid en samen vieren. Dat lieten ook de kinderen zien die achter de schermen samen een slinger van vlaggetjes hadden gemaakt. Ook knutselden ze 'carnavalsmutsen' waarmee ze enthousiast een polonaise door de kerk liepen, samen met diaken, hoogheden en hofdames.

Het muzikale geweld kwam tijdens de carnavalsviering in Langeveen van dweilorkest Loat Goan en themakoor Courage. Tot slot zong het koor speciaal voor prins Paul en hofdame Simone een nieuwe tekst op het Turftrapperslied: 'En hier staat dan Courage zonder prins'lijk paar, want ze zitten in de eerste bank, ja heus dat is echt waar'.