Hardenberg

Campagne tegen drugslabs in buitengebied

Door de redactie

De gemeente Hardenberg werkt mee aan de campagne van Meld Misdaad Anoniem tegen drugslabs in buitengebieden van Overijssel en Gelderland. De campagne is op woensdag 27 november van start gegaan in het Vechtdal.

Lege loodsen en stallen zijn aantrekkelijk voor criminelen om bijvoorbeeld drugs te produceren. Veel locaties liggen afgelegen en verhuurders zijn zich nog onvoldoende bewust van de risico's. Bedreigingen richting getuigen of een zwijgcultuur binnen sommige gemeenschappen zorgen dat misstanden onzichtbaar blijven. Het anonieme meldpunt kan hierin een breekijzer zijn.

In Overijssel en Gelderland kwamen in de eerste negen maanden van dit jaar 47 anonieme meldingen binnen over de productie van synthetische drugs. Vermoedelijk zijn er meer labs dan er worden opgespoord. Om te voorkomen dat verhuurders op verborgen locaties worden verleid met grote sommen geld wordt nu een tegenoffensief ingezet. De commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema: "Iedereen moet veilig misstanden kunnen melden. Met deze campagne bieden we inwoners daarvoor een plek".

Risico's van drugslabs

Drugslabs zijn levensgevaarlijke chemische fabriekjes voor xtc en amfetaminen. Vaak worden ze in georganiseerd verband opgezet. Bij de verhuur van het pand, de opbouw van een lab en het verduisteren van afval zijn veel partijen betrokken. Omdat iedereen elkaar kent in een kleine gemeenschap gaat bepaald gedrag opvallen: het af- en aanrijden met voertuigen, bouw- en sjouwactiviteiten op vreemde tijdstippen of een onverklaarbaar uitgavepatroon. Ook brancheorganisatie LTO Noord vindt het belangrijk dat agrariërs zich bewust zijn van de risico's en meldmogelijkheden. "Een veilig buitengebied is in het belang van alle inwoners op het platteland. Daarom werken we graag mee aan de campagne die boeren waarschuwt voor de gevaren van drugscriminaliteit. Deze vorm van criminaliteit gaat vaak gepaard met intimidatie en geweld. Je kunt er niet zomaar mee stoppen. Door te melden kan veel ellende worden voorkomen", aldus Ben Haarman, voorzitter LTO Noord regio Oost.

Meld Misdaad Anoniem

Jaarlijks stuurt M. (Meld Misdaad Anoniem) 16.000 meldingen door naar de politie en andere partners, waarmee dagelijks zaken worden opgelost. Het meldpunt is onafhankelijk (geen politie). Signalen kunnen anoniem worden gemeld via 0800-7000 of online in een beveiligde omgeving via meldmisdaadanoniem.nl.