Hardenberg

Bultside DETO snakt naar wedstrijdspanning

Door de redactie

De laatste wedstrijd dateert van 7 maart, vanaf toen regeerde in plaats van koning voetbal, het coronavirus. Op een zonovergoten sportpark het Midden, is bijna geen ziel te bekennen. Harald Rohof en Gerlof Netters, twee van de animators van supportersclub De Bultside van DETO, vervelen zich zaterdags behoorlijk. Wat missen zij het voetbal in het algemeen, specifiek de wedstrijdspanning en het plezier van de jeugd.

De bult

De Bultside is eind jaren 80 ontstaan, toen enkele DETO-vrienden besloten DETO 1 te steunen, zowel bij thuis- als uitwedstrijden. Grote kartrekkers waren 'Spar'-Henk Nijen Twilhaar en Hans Eshuis. De naam Bultside is vernoemd naar de heuvel achter de dug-out. De fanatieke DETO-lui steunden vanaf deze 'bult' het team en voor Hans was er een heuse plek gerealiseerd voor zijn rolstoel. In een gehuurde bus reisde men het vlaggenschip door heel Nederland na, getooid met gebreide DETO-mutsen en truien en steevast op rood-zwarte klompen. DETO was jaren dé zaterdagclub in Oost-Nederland en acteerde liefst 19 jaar op het hoogste niveau, de 1e klasse. Van 1994 tot 1997 raakte DETO in sportief verval, wat beide mannen als een vervelende periode omschrijven. Drie degradaties op rij deed het team in de 3e klasse belanden, waarna met eigen jeugd van 1996 tot 1999, de weg omhoog werd ingeslagen.

Sfeeracties

Nu bestaat de Bultside uit 13 personen, waarvan er 5 in het bestuur van de supportersvereniging zitten. Zij zijn hele zaterdagen actief op het sportpark, als jeugdleider, coach, of overige vrijwilligerstaken. De uitwedstrijden worden niet meer bezocht, behalve bij speciale wedstrijden en deze zijn er volop geweest. De laatste 3 seizoenen speelden de rood-zwarten nacompetitie voor zowel promotie als degradatie en telkens kwam men als winnaar uit de bus. De mooiste herinnering bewaren Rohof en Netters aan de kampioenswedstrijd in 2012, toen DETO met 1-2 won in Hardenberg van WHC Wezep en daarmee in de Topklasse kwam. De Bultside regelde ook toen diverse supportersbussen en sfeeracties. Ook rondom de dorpsderby tegen buurman DOS'37 organiseert de Bultside in het oog springende acties, met megagrote spandoeken en veel vuurwerk en vlagvertoon.

Bus en trein

De Bultside reisde hun helden niet alleen per bus achterna, ook de trein werd menigmaal als vervoersmiddel gebruikt. Zo werd de kampioenswedstrijd in de 3e klasse C in en tegen Daarlerveen per trein bezocht, nadat men de 'warming-up' hield bij café Zandwijk. In de Topklasse beleefde DETO weinig sportief vertier, maar de Bultside vermaakte zich tijdens de verre uitwedstrijden opperbest. Zo werd ook de wedstrijd in en tegen Scheveningen per trein bezocht, waarbij men al op vrijdag vertrok en de hotelgasten in Scheveningen wisten wie DETO was. Men won in de Topklasse slechts 2 wedstrijden, waarbij de wedstrijd tegen SV Spakenburg een hele operatie werd voor de Bultside. Op een doordeweekse avond met 4 touringcars op pad, waarbij de DETO-aanhang steun kreeg van die andere Westmaatbewoner, IJsselmeervogels die DETO met 1-4 zagen overwinnen.

Trainers, spelers

De Bultside bewaart warme herinneringen aan enkele van de 20 trainers die zij voorbij zagen komen. Rohof en Netters benoemen de goede band met Chris Riemens, Marcel van der Steege, Anton Wennemers, Jos van der Veen en Arend Steunenberg (was maar liefst 10 seizoenen trainer, verspreid over 3 perioden). Ook met menig speler onderhoudt de Bultside goede contacten, waarbij gewaardeerd wordt dat ook de spelers van buitenaf, veel voor de jeugd betekenen. De Bultside reikt sinds 1982 een wisselbokaal uit voor 'Speler van het jaar'. De eerste was Hans Groot, de laatste Anthony van Zaltbommel. De beste speler van dit coronaseizoen wordt nog bekend gemaakt.

Gift

Harald Rohof en Gerlof Netters verwachten dat DETO 1 zich in het nieuwe seizoen rechtstreeks handhaaft en dat er geen busreizen meer geregeld hoeven te worden. Om DETO een hart onder de riem te steken, doet men binnenkort een 'corona'-gift en hoopt men de geluidsinstallatie rondom het hoofdveld te vernieuwen. De Bultside blijft in beweging!